НАТО преговаря с Албания за ВМС база в Дуръс

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тя ще бъде втората в страната

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че обмислят предложението на Албания за създаване на база на НАТО в Дуръс по време на интервю за черногорски медии, съобщава "Екзит нюз".

През юли премиерът Еди Рама коментира, че страната преговаря с НАТО за изграждане на военноморска база в Порто Романо, недалеч от град Дуръс. Проектът ще бъде съфинансиран и изграден в сътрудничество между НАТО и Албания.

Столтенберг каза, че НАТО преговаря с Албания за базата, както и за други инвестиции и разполагането на войски в региона. Той посочи и новата Стратегическа концепция, одобрена на срещата на върха в Мадрид, която потвърждава стратегическото значение на Западните Балкани.

"НАТО ще продължи да насърчава стабилността, сигурността и сътрудничеството в региона, включително ежедневните усилия на КФОР, нашия щаб в Сараево и нашия офис в Белград", каза Столтенберг, добавяйки, че сигурността и стабилността в Западните Балкани са необходими за НАТО и за мир и стабилност в Европа.

Ако Порто Палермо стане военноморска база на НАТО, това ще бъде втората в страната след военновъздушната база Куцова в Югоизточна Албания.

Дейностите по реконструкцията започнаха през януари на стойност 50 милиона евро, като базата трябва да заработи през 2023 г. Тя ще осигури съхранение на боеприпаси и ще действа като център за зареждане с гориво. Извършват се работи по изграждането на нови хранилища, възстановяването на пистата и модернизирането на съществуващата контролна кула.

Базата от 350 хектара в момента е дом на много излезли от употреба МиГ, Антонов и Як-18 от съветската епоха. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK