Двама турци са осъдени на затвор за трафик и държане на хероин

Снимка: прокуратура

Двамата са осъдени да платят и глоби в размер съответно на 100 000 и 50 000 лева

Специализираният наказателен съд постанови наказания от 9 г. и 8 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим на двама турски граждани - М.Г. и Е.С., за участие в престъпен сговор за държане на хероин в особено големи размери с цел разпространение в страната и в чужбина (престъпления по чл.321, ал.6  и чл.354а, ал. 1 от НК).

Двамата са осъдени да платят и глоби в размер съответно на 100 000 и 50 000 лева.

М.Г., на когото е наложено по-тежко наказание, е признат за виновен и за това, че пренесъл наркотика през държавната граница, укрит в 4 контейнера с мраморни плочи (престъпление по чл.242, ал.2 от НК). Контейнерите пристигнали на пристанище Варна-запад от Обединените арабски емирства, откъдето на 03.06.2021 г. са били превозени с камиони до склад в гр. Сливен, нает от участниците в престъпния сговор.

Същия ден те са задържани в склада, докато изваждат хероина от кухини в изрязани мраморни плочи. В специализираната полицейска операция участват служители на ГДБОП, на Европол и на Главна Дирекция „Гранична полиция“ под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Съдействие в хода на разследването оказва и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.

Назначена по делото експертиза установява, че намереният и иззет хероин е на стойност 56 690 416 лева.

Разследването на Специализираната прокуратура приключи на 11.11.2021 г. При предявяване на материалите двамата обвиняеми признаха вината си, съгласиха се делото да бъде решено без съдебно разглеждане по общия ред и поискаха споразумение с прокуратурата.

Днес, 03.12.2021 г., Специализираният наказателен съд одобри споразумението. Съдебното определение е окончателно и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.

Предстои двамата чужди граждани да бъдат преведени в място за изтърпяване на наказания „лишаване от свобода“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK