Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Снимка: iStock

По предварителни данни новият вариант е по-заразен и атакува предимно млади хора

Внимание привлече това, че новият вариант на коронавируса съдържа голям брой мутации - над 50. Това означава, че е доста променен в сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, както и от другите варианти. Това обясни пред Нова телевизия вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова по повод новия щам, наречен Омикрон, идващ от южната част на Африка.

По предварителни данни новият вариант е по-заразен и атакува предимно млади хора.

Александрова потвърди, че се наблюдава доста бързо разпространение и обясни, че за момента никой не може да каже дали вече наличните ваксини ще ни предпазят от този нов щам.

"Големият брой мутации при Омикрон помагат на вируса да избяга от ваксините, с които разполагаме. Но засега това са само предположения на база опита, който имаме", посочи тя и допълни, че не може да се каже кога Омикрон ще дойде и у нас. До момента той е установен при неваксиниран в Белгия, при ваксиниран в Израел, а в Хонконг има случай на предаване в хотел под карантина

Вирусът търси всички ниши, в които може да се разпространява, посочи Александрова.

Тя обясни, че има основания да се смята, че Омикрон е по-опасен, защото успява да избяга от имунния отговор. Необходими били обаче още изследвания и лабораторни потвърждения.

Компаниите, които произвеждат ваксини, започват изследвания доколко той е устойчив на техните препарати.

Все още не се знае точно какви са новите мутации, но може пък тъкмо многото мутации и да обезсилят вируса, предполага проф. Александрова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK