Над 30 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово са пострадали при сблъсъци

Пострадал войник на КФОР при сблъсъци в Звечан, 29 май 2023 г. Снимка: БТА

20 от ранените войници са унгарци, 11- италианци

Над 30 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР) бяха ранени при сблъсъците в Косово, съобщава БНР.

Пострадалите сърби са 52-ма. До сблъсъците си стигна, след като специалните части на косовската полиция блокираха сградите на общинските администрации в населените с етнически сърби Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич.

В четирите общини миналата седмица встъпиха в длъжност новоизбраните кметове косовски албанци. Сръбското население бойкотира извънредните избори миналия месец и избирателната активност беше под 4 процента. Протестиращите настояват за оставката на кметовете албанци.

В телевизионно обръщение снощи сръбският президент Александър Вучич обвини косовския премиер Албин Курти, че се опитва да предизвика кръвопролитие в целия регион. "Няма да позволим преследване, погроми или убийства на нашия народ", категоричен беше Вучич. И нареди на армията да бъде в максимална бойна готовност след вчерашните сблъсъци. Той отправи призив към петте западни страни посредници по косовския въпрос - Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия да "усмирят" Косово. По-късно днес Вучич ще се срещне с посланиците на петте, а също така и с ръководителя на представителството на Европейския съюз в Прищина, се казва в изявление на президентската канцелария.

Президентката на Косово Вьоса Османи обвини Александър Вучич, че именно той дестабилизира Косово. Късно вчера ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел осъди сблъсъците, като окачестви насилието срещу миротворците от НАТО като "абсолютно неприемливо". Унгарският министър на отбраната написа във "Фейсбук", че 20 от ранените войници от КФОР са унгарци, 7 от тях - тежко.

Италианският външен министър Антонио Таяни каза, че сред пострадалите военни има и 11 италианци, а премиерът Джорджа Мелони подчерта, че Рим няма да толерира повече нападения срещу КФОР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK