COVID - 19 при 9039 души от област Кюстендил или 8% от населението

Снимки: ОА - Кюстендил

Излекувани са 8 555 души, а загиналите са 472-ма

По време на заседание, свикано от областния управител инж. Александър Пандурски, членовете на Областния оперативен щаб се запознаха с Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. По-важните акценти от Плана, приет с решение на Министерски съвет, представи заместник областният управител Георги Илинов.

По време на заседанието бяха направени също анализ и оценка на актуалната ковид обстановка в област Кюстендил. Коментирани бяха процентът на ваксинираните лица по различни възрастови групи и от различни сектори, готовността на болниците с персонал, консумативи и леглова база, както и финансирането на болниците по линия на ковид пандемията. По време на заседанието бяха направени предложения да се увеличи ковид пътеката и да се запази допълнителното възнаграждение за медицинските лица.

Обстановката по отношение на инфекцията на територията на област Кюстендил е спокойна, докладваха от РЗИ – Кюстендил. „14-дневната заболяваемост за периода от 12-ти до 25 юли е 6 на 100 хил., което означава, че областта е в зелената зона. Седмичният ръст е 33,3, което обаче поставя Кюстендил в оранжевата зона на заболяваемост. Вече имаме доказано наличието и на Делта варианта“, информира директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

 Д-р Величков докладва, че потвърдените случаи от началото на пандемията на територията на областта са 9039, като това са 8% от населението. Излекувани са 8 555 души, а диагностицирани към момента на домашно лечение са само 12 лица. Починали са 472-ма души. „От началото на кампанията са поставени 35 297 дози ваксини от всички видове. Със завършен ваксинационен цикъл са 17 582 лица. Спрямо броя на населението сме на едно от първите места в страната по обхват на ваксинацията“, обясни още д-р Величков. Той уточни, че хората си спазват плановете за ваксинация, т.е. няма проблеми при цикъла на ваксиниране. От РЗИ – Кюстендил съобщиха също, че се разполага с мобилни екипи за ваксинация и в малките населени места, но на този етап няма желаещи.

Представители на трите болници от областта докладваха, че при евентуално повишаване на заболяваемостта разполагат с необходимата леглова база и имат възможност да приемат пациенти.

„След всичко обсъдено и докладвано на това заседание мога да кажа, че здравните заведения и останалите институции имат готовност да посрещнат възможно най-подготвени една нова вълна на пандемията“, коментира инж. Александър Пандурски.  Той обаче изрази притеснение, че Делта вариантът е по-заразен и могат да се очакват много повече заболели лица. Областният управител и членовете на Областния оперативен щаб отправиха апел към жителите на Кюстендилска област да се ваксинират в разкритите за целта имунизационни кабинети, да се погрижат за здравето си, за да бъдат максимално защитени от вируса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK