До края на другата седмица телата на жертвите ще бъдат освободени

Снимка: БГНЕС

Това заяви Бисер Михайлов, заместник-окръжен прокурор Перник

Надявам се до края на другата седмица съдебните медици да свършат своята работа и телата  на жертвите от катастрофата с македонския автобус да бъдат освободени. Това заяви Бисер Михайлов, заместник-окръжен прокурор Перник, цитиран от БГНЕС.

На извънредна пресконференция в Скопие с участието на главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски, заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят Младен Петров беше дадена подборна информация за хода на разследването във връзка с трагедията със запалилия се македонски автобус на АМ „Струма“.

Главният прокурор Йовевски похвали сътрудничеството между двете прокуратури и съобщи, че утре ще бъдат изпратени двама съдебни медици в България. Той съобщи, че след катастрофата са иззети всички документи на фирмата, а също така е започнато е дело за корупция заради възникналите съмнения, предава още агенцията. 

„Днес ще предадем на българските власти документи от разпитите на свидетелите. Тези действия продължават и през следващите дни ще има още разпитани. Всички протоколи ще бъдат предоставени на България. За да не нарушим работата на следствието, за това в момента не можем да кажем кои са разследвани и разпитани. Запознати сме с професионализма на българските прокурори“, каза Йовевски.

Заместник-окръжен прокурор Бисер Михайлов заяви, че към момента страната ни не може да се ангажира с конкретни срокове, защото се касае за безпрецедентна катастрофа, едно много сложно дело с десетки загинали.

„Координацията между съдебните власти на РСМ и България беше на изключително ниво. Смея да твърдя, че от деня на катастрофата никой не е преставал да работи. Ще продължим със същата активност и се надяваме в най-кратки срокове и след подготовката на ДНК анализите труповете да бъдат освободени незабавно“, каза той.

Михайлов се надява това да се случи в близките три-четири дни.

Младен Петров изрази своята благодарност към главния прокурор на РСМ Любомир Йовевски, на колегите от македонското МВР, министерство на транспорта и съдебна медицина. „Срещнах се с моите колеги от македонската прокуратура и имах възможност отново да се уверя в доброто сътрудничество, чудесната интензивна комуникация и непрекъснатата денонощна работа от момента на катастрофата до днес. Това ни даде възможност чрез взаимодействието на ръководствата на прокуратурата в България и РСМ за много кратко време да достигнем до солидни резултати, даващи възможност за солидна идентификация“, каза Петров.

„Продължаваме да работим по всички версии, които не са отхвърлени. Няколко дни след произшествието не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, приемана като доказана и всички останали отпаднали“, заяви Петров.

Той каза, че са направени всички проби, за да се изключи версията за тероризъм още на старта на разследването. „Категорично е отхвърлено предположението, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити остатъци от взривни вещества“.

Младен Петров обясни, че всички сигнали и обстоятелства, които постъпват при тях, се проверяват от следствието дори и да не звучат сериозно. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK