Стоянов: Опитен пилот със 750 летателни часа е катапултиралият край „Безмер”

Снимка: МО

Военният министър с подробности за авиокатастрофата

„Днес, в 14.13 ч. самолет Су-25К с пилот Пейо Дончев претърпя инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в такава ситуация. Той е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 28 септември, в авиобаза Безмер, където пристигна заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след инцидента при тренировъчен полет със самолет Су-25. 

Министър Стоянов съобщи, че е организирана медицинска евакуация със самолет „Спартан“ и пилотът е транспортиран във ВМА, където са му направени изследвания.  Състоянието му е добро.

„Полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно“, разясни министър Стоянов.

Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.

„Рано е да се говори за версия за причините за инцидента. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация“, категоричен беше министърът на отбраната. Той съобщи, че с негова заповед е назначена  комисия от Военна полиция, която ще разследва причините за инцидента. „Тук, на мястото на инцидента  са екипи на Военна прокуратура, които разследват ситуацията“, допълни той.

„Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. Това е правило, което се спазва“, коментира министърът на отбраната в отговор на въпрос. Всички самолети на авиобазата са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK