Черешопроизводители от Кюстендилско се оплакват от ниски изкупни цени

Снимки: БСП

Пунктовете затвориха, приемат череши от Гърция

Черешопроизводители от Кюстендилско се оплакват от ниски изкупни цени. Това заявиха те пред народния представител от БСП Бойко Клечков."Реално хората в региона в момента  изпитват страхотна нужда от изкупуване на черешите. Почти всички пунктове в Кюстендил са затворени или там, където работят цените са занижени. Това оказва влияние върху доходността на черешопроизводителите при продажбата на продукцията им.

Имах разговори с хора от Кюстендил, които казват, че се възмущават от това, че изкупуването на черешата е спряло, като в цеха в Копиловци са докарани дори четири тира от Турция с череши. Въпросът на хората е как може съседни на България страни да конкурират българската череша? От Гърция също тук има докарани тирове с череши", каза депутатът от социалистическата партия и добави.

"Проблемът е в субсидирането на черешопроизводителите в нашия край. Ние нееднократно сме говорили, че субсидията, която се полага за отглеждането на череши е занижена и ние не може да се сравняваме с производителите от съседните страни. Единственото, което ние може да направим и да обмислим е евентуалното увеличение на субсидията за производство на череши, за да може ние да станем конкурентноспособни.

Ще направя такова предложение, защото вие знаете, че кюстендилската череша си има своя уникален вкус и качества, които не отстъпват в световен мащаб на качествата на черешите от други страни. Разговарял съм и с професор Димитър Домозетов, според който качествата на кюстендилските черешите се отличават благодарение на амплитудите в климата през деня и нощта в региона.

Ниските температури през нощта  и високите през деня дават този специфичен вкус на черешата, с която кюстендилци се гордеем и мислим, че сме най-добрите производители и предлагаме най-вкусната череша на пазара. Лошото е, че разочарованията са страхотни и усещам след разговорите, които водихме с група производители, че те губят надежда и са склони да се откажат от производството на череши. Други просто ще оставят черешите по дърветата, защото това, което им се предлага в момента като изкупна цена не ги удовлетворява въобще, защото на някои места изкупуват черешите на 80 - 90 стотинки за килограм. Затова и някои производители няма да развиват в бъдеще повече този бизнес, ако не се вземат спешни мерки.

Обиколихме био градини с череши в Соволяно, Раждавица, Скакавица. Едни от местата в региона, където се култивират отлични по своите вкусови качества череши, но ако държавата не се намеси със субсидии, ние в скоро време ще престанем да се гордеем с производството на този популярен в цяла България плод.

При всички случаи, като народен представител ще запозная и министъра на земеделието с този проблем, като имам идеята да го поканя другата седмица в Кюстендил, за да се запознае и той тук на място с този въпрос, важен за толкова много производители на череши". Днес  народният представител от БСП Бойко Клечков ще се срещне с жители и на други населени места в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK