Звеното за мониторинг на Областната стратегия с дискусия за регионалните политики

снимки: Областна управа-Благоевград

Първо заседание на Звеното за мониторинг на Областната стратегия за регионално развитие 2014 – 2020 година се проведе днес в заседателната зала на Областна администрация Благоевград.

Структурата е създадена в края на 2014 г. с решение на Областен съвет за развитие с цел подобряване на  координацията и работата при прилагане и провеждане на политики за местно и регионално развитие в област Благоевград. Звеното  е консултативен орган към Областния управител. В него участват представители на 14-те общини от областта, неправителствени организации, представители на двата университета – ЮЗУ и АУБ, социално-икономически партньори. Негов председател е заместник областният управител Асим Адемов.

Процесът на мониторинг при изпълнението на политики осигурява базисна среда за работа, оценява текущото изпълнение и крайни резултати, в това число постигане на цели при  реализирането на политики, програми, проекти. Реализирането на публичните политики от страна на държавата намират своето място в основните стратегически и планови документи, на регионално и на местно ниво. На регионално ниво бяха разработени и приети Областната стратегия за развитие 2014 – 2020, общинските планове за развитие за същия период.

През 2014 година  бе направена последваща оценка на Областната стратегия за развитие 2007-2013., препоръките от която се отчитат при подготовка на актуализация на действащите планове и стратегия. В звеното, Областна администрация-Благоевград изпълнява определени контролни функции при реализирането на тези политики на регионално ниво. По време на заседанието беше приет правилникът за организация и дейността на Звеното за мониторинг, присъстващите бяха запознати и с резултатите от последваща оценка на Областната стратегия на област Благоевград 2007-2013 година.

 

 

снимки: Областна управа-Благоевград
снимки: Областна управа-Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK