Звено за услуги в домашна среда създават в Кресна по европроект

снимка: Община Кресна

"Звено за услуги в домашна среда" към Домашен социален патронаж ще бъде създаден в Кресна по проект "Подкрепа в дома". В новата структура ще бъдат предоставяни почасови услуги за лична помощ и комунално-битови дейности, както и услуги в подкрепа за социалното включване на лица с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Проектът стартира в началото на януари тази година и се осъществява с финансова подкрепа на оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Бюджетът на проекта е 167 205,01 лева и ще се изпълнява в рамките на 14 месеца, като предоставянето на почасовите социални услуги е 12 месеца.

Проектът надгражда услугите в домашна среда от предходни проекти и програми  чрез прилагане на гъвкави механизми за  съчетано почасово ползване на услуги, ориентирани към личните нужди на потребителите.

Целите на проекта са:

      - Въвеждането на устойчив модел на социално предприятие за развитие на социалното предприемачество и социалната икономика.

      - Осигуряване на достоен живот за хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване чрез предоставяне на гъвкави почасови услуги в домашна среда.

       - Увеличаване на социалния капитал и създаване на нови работни места в сферата на социалните услуги.

Основната целева група на проекта са:

  1.  Лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване,  в т.ч. и деца.

        2. Възрасти хора с нарушен социално-здравен и психо-емоционален статус с ограничения или невъзможност за самообслужване.

        3. Безработни лица, наети като персонал на звеното за услуги в домашна среда.

Подборът на потребителите на социалните услуги ще се извърши на база подадени заявления и изготвени  оценки на потребностите от специалисти на Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Благоевград, съгласно одобрена Методика  за оценка на потребностите  на кандидати за ползване на почасови услуги по схема за безвъзмездна помощ „Помощ в дома“.

Чрез проекта ще се предоставят почасови услуги за лична помощ и комунално-битови дейности, както и услуги в подкрепа на социалното включване на 28 лица с трайни увреждания, включително и деца и 47 възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Ползвателите на почасовите услуги заплащат потребителска такса спрямо личния доход съгласно Тарифа за заплащане на такси от потребителите по проекта, одобрена с Решение №200 на ОбС Кресна от 14.06.2012 год.

В Звеното за услуги в домашна среда ще бъдат наети 34 безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране, както следва:

       1. Сътрудник социални дейности – 8 лица

Предоставят услуги за социална подкрепа и социално включване.

        2. Домашни санитари – 12 лица

Предоставят услуги за лична помощ,  в това число и дейности с медико-социална насоченост.

        3. Домашни помощници – 14 лица

Предоставят услуги за помощ в комунално-битовите дейности.

За наетите доставчици на услугите в Звеното, които не са преминали  през идентично обучение по други  проекти и програми, ще се проведе обучение за предоставяне на социални  услуги в домашна среда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK