Зов! Възрастна жена от Абланица оставена от децата си без никакви грижи (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Да отгледаш, възпиташ и изучиш 4 деца, да си препишеш къщата и накрая да те захвърлят да изживееш старините си без внимание и грижи в пълен хаос в мазето.

Това е съдбата на 73-годишната баба Атидже от хаджидимовското село Абланица. Въпреки трудния си живот възрастната жена не се оплаква, към деца и внуци се отнася мило и търси оправдание за тяхното безразличие и никаквата ангажираност към тяхната възрастна майка, която ги е родила и отгледала с любов.

За жалост на този хал са вече много възрастни хора, останали сами след смъртта на половинките си. Децата станаха жестоки и безотговорни, една майка може да отгледа 10 деца, но 10 деца не могат да отгледат една майка, пишат до медията ни възмутени съседи на възрастната баба Атидже от Абланица.

Тя е на крака, сама се оправя, пазарува и си готви, трудно й много обаче да си почисти стаичката и мизерната тоалетна, която е външна, а в съседство със стаичката й - в мазето, има нова и модерна тоалетна, която стои заключена, за да не я цапа бабата.

Две дъщери, двама сина, снахи и внуци има баба Атидже, но никой от тях не влиза в нейната така наречена „катакомба“ поне да й почисти, да я изпере, оставена е на произвола на съдбата. „Добър ден“ даже няма кой да й каже от децата и внуците й.

Още като бил жив мъжът й преписали на малкия им син Саид триетажната къща. А той е един от най-добрите майстори в селото. Майка му обаче вече 9 години живее в неомазана стая в мазето, която нещо като приземен етаж.

Няма шкафове, няма гардероб, всичкият и багаж и дрехи са складирани на вързопи и натрупани по стаята. Провизиите и храната си пък държи под леглото. Някои се развалят и наистина миришат.

Като свърши оскъдната пенсия от 200 лева, баба Атидже започва да си пазарува на вересия от магазина. Тя е и с няколко сериозни заболявания, болно сърце, диабет, гуша, половината пари от пенсията й вървят за лекарства. От социалните помощи ѝ дават по малко дърва за огрев и много често се случва така, че няма и кой да й ги прибере.

Лятно време в най-големите жеги тя пали печка, за да си подвари млякото, да си свари супица или манджица за да яде. А е сам човек, както се казва, една круша - една душа. Един черпак вода повече в тенджерата и могат да изхранват болната си майка, ама на … студени хора.

А тя е възрастен човек, недовижда и не е вече чистофайница като на младини, мляко загаря и изкипява, манджа и продукти се разливат, тенджери и чинии са загорели и похабени мити недомити. Жената живее в пълен ужас и мръсотия и никой не се сеща да влезе да й почисти или да и подаде една паница манджа.

Четири деца е отгледала и накрая е оставена да живее като скот в мръсотия и воня, пишат възмутени жители на Абланица с надежда да засрамят неблагодарните деца на баба Атидже, че да се погрижат за нея като майка.

Няма пералня - каквото може сама пере на ръка, от време на време едната й дъщеря, която живее в селото и също не е добре здравословно, й взема дрехите в чувал, за да ги изпере в нейната къща на пералнята.

Тъжна картина беше и повреме на Байрама тази година, малкият й син и снахата, на които възрастните хора преписаха триетажната си къща, заключиха развършаната и мръсна стая на баба Атидже и я прибраха при тях за един ден за да видят роднините и комшиите, които идваха за да си вземат прошки и да честитят празника, че се грижат за нея. Какво се нарича това, ако не лицемерие. Възмущаваме се, защото в селото ни няма така изоставен родител при живи и здрави, та и богати деца.

Всичките й деца живеят в лукс, а тя в мазето като куче в мръсотията, та отгоре на това малкият син и снахата затварят вратата към нейната стая, за да не стига миризмата по етажите им. А тя, милата, дори и не се оплаква, към всички се обръща на умалителни имена, не дели снахи от дъщери и ги обича, но явно не получава отплата никаква за нейната обич и преданост като майка към децата си.

Стените на баба Атидже изобилстват от снимки на синовете дъщерите и внуците й. Сред всичките снимки са и тези на починалия й съпруг. Така възрастната жена преживява останалите дни от живота си със снимките и спомените, описват ситуацията съседи, които твърдят, че според Корана и вярата им най-грешни са онези деца, които не уважават и не помагат на родителите си.

С риск да си навлечем омразата на синовете и дъщерите на баба Атидже, обмисляме да се обърнем към кмета на общината Людмил Терзиев и социалните служби да й подсигурят нещо като личен асистент, ако е възможно, който да се грижи и чисти стаята на възрастната жена, както и да и носят храна от патронажа, за да не пали печка и през лятото да готви, че вече не може да се справя сама. Ще се опитаме да направим нещо след като тези неща представляват трудност за собствените й деца, трите от които живеят в Абланица, а едната й дъщеря в Испания.

Тя и съпругът й като си дойдат в отпуск не я оставят, но се страхуват да предприемат ремонт или нещо друго, за да не се скарат със сина, на който е преписана къщата и той най-много е задължен да се грижи за майка си. Купиха й преди месец като си бяха в отпуск спалня, но така си остана пакетирана, защото малкият син на бабата, в чиято къща живее, не даде да й я монтира, разказват още жители на Абланица.

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ДОМА НА БАБА АТИДЖЕ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Атидже18:35 - 16.09.2018
И баба ви Атидже не е цвете особено на младини
Стойчо22:46 - 13.09.2018
Боже Господи каква мизерия и какафония а бе хора вие нормалнили сте.как може да се подигравате с майката която вие бързала лайната .по горе четох коментари как някои незнайни хора защитават това отвратително семейство .не ги защитавайте а ги убийте с камани тези жалки същества а тези които виждате тази несправедливост и въпреки всичко ги защитавате сте същияте помоли като това семейство.
неутрален22:21 - 13.09.2018
Гледам тези мизерни и ужасни снимки и се питам как може да говорите лошо за сем . Башови ми то толкова е спретнато и чистичко,,,,,,,,,,,че направо да повърнеш,,,,,не ви ли е срам бе хора нямате ли страх от господ.как може бе изроди та там в тази отвратителна помия сте оставили да живее вашата родна майка на 73 години.господ да ви накаже мизерни изроди бял ден да не видите.ти бе господин майстор Саид болен ли си сляп ли си как можеш да допуснеш това да се случва в твоята къща или имаш сапруга която те води за простият ти нос.как може да допуснеш това бе изрод,искаш ли един съвет изхвърли всичко от там и направи човешки условия в които да изживеете дните си твоята стара майка която тее отгледала в противен случай те проклинам да гориш в ада ти даде и твоята безчувствена и безсърцата съпруга.и на края към трети и сапругата ти БЪДЕТЕ ХОРА А НЕ МЪРШИ.
Киро жЪрта19:59 - 13.09.2018
Момчетааа отклоняате са от основната тема на статията :D Зехте безплатна реклама на селски курви да праите :D ма моля ви са. Хората пари са давали да я има таз статия. Не позволявайте разни нискотарифни компаньонки да печелят слава на чужд гръб :Х
приятел19:08 - 13.09.2018
До болни мозъци&хей красавице не се притеснявай ще те чукам нежно няма да боли.
гошко18:48 - 13.09.2018
а ако ти кажа че когато беше проститутка го духаше и на мен но едва ли помниш те твоите клиенти бяха много.до близак
гошко18:47 - 13.09.2018
а ако ти кажа че когато беше проститутка го духаше и на мен но едва ли помниш те твоите клиенти бяха много.
Да го духа гошко18:34 - 13.09.2018
Гошко майкати духа на дъртаци
гошко18:22 - 13.09.2018
До близнак.все още ли го духаш на дартаци или спря с проституциятя,признай си ден.твой почитател.
Болни мозъци17:24 - 13.09.2018
До приятел- Да го начукам на майкати, аз съм мъж и къде си ме видял като не съм в Абланица? И къв магазин я ми го кажи да видя къде да дойда и да видим кой ще посетиш ти!
ПОКАЖИ ОЩЕ 30 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 2xa