"Зорба гъркът" дебютира на открита сцена

снимка: Софийска опера и балет

Балетът на Софийската опера ще представи в петък пред благоевградска публика една от най-успешните продукции в балетната история на националния ни театър – спектакълът „Зорба гъркът”. За първи път в България спектакълът ще се играе на открита сцена, той бе адаптиран по молба на Община Благоевград след представянето му в залата на ДТ “Никола Вапцаров” преди година. Представлението ще започне в 20.00 ч. на откритата сцена на площад “Георги Измирлиев”.
Новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис е претворена с изключително силно емоционално и драматургично насищане от известния гръцки композитор Микис Теодоракис. Балетната версия е сътворена от един от най-изтъкнатите съвременни хореографи Лорка Масине, неговите творби се играят в най-големите и прочути световни балетни театри и компании.
Първото представяне на „Зорба гъркът” е на 6 август 1988 г. на сцената на Арена ди Верона /Италия/ и оттогава и до ден днешен се играе с огромен успех по цял свят. Този спектакъл се е превърнал в истинско културно събитие с голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над три милиона зрители. В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 г. на сцената на Националния дворец на културата.
Благоевградските зрители ще се насладят на великолепното пресътворяване на героите на Теодоракис – Масине от първите солисти на балета на Софийска опера: Ясен Вълчанов, Дарина Бедева, Емил Йорданов, Сара-Нора Кръстева, Кирил Иванов, както и на целия балетен ансамбъл.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g