Мина замърсява река Драговищица в Босилеград! Нашите сънародници боледуват повече

Снимка: Infomreja.bg

Мина „Караманица“ замърсява водите на река Драговищица в Босилеград, обяви пред ИНФОМРЕЖА председателят на Културно-информационния център, Иван Николов. Той самият алармира за проблема още през 2016 г., но до този момент не са взети мерки от сръбските власти.

„В река Драговищица се изливат отпадните води от "пилотните" флотационни съоръжения и химическите реагенти, с които се извличат цветни метали от полимерните руди. Вследствие на тази дейност, цялата речна фауна на река Драговищица е унищожена. В последните две-три години чувствително се увеличават онкологичните заболявания в Босилеград. Присъствието на олово в питейната вода разви и депресивни състояния в голяма част от хората“, заяви още Николов.

По данни, изнесени на „кръглата маса” през месец октомври, в Западните покрайнини се добиват цинк, сребро, олово и мед. За обогатяването /пречистването/ на рудата на място се използвали изключително вредни реагенти като сярна киселина и други. 

„Замърсена вода в река Драговищица се излива в Струма и е въпрос на време кога тя ще достигне до българска страна“, обяснява още притесненията си председателят на КИЦ - а. Той е категоричен, че до този момент не е правена експертиза за въздействие на околната среда от мината.

„Според мен, на първо време трябва да се наложи постоянен международен мониторинг на мините в Босилеградско и ВЕЦ-овете, и от Сърбия категорично да се поиска да спазва критериите от глава "Екология" за присъединяването й към ЕС“, добави още Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK