Фолклор, джаз и изкуство заливат Банско

Културните вечери вдъхновяват гостите на града

Остават по-малко от 7 часа до началото на най-големия летен музикален форум в България  Международния джаз фестивал в Банско.

Огромната му популярност по целия свят го превърна в едно от най-значимите културни събития на Балканите. Красивият старинен град Банско е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие.

Всяка вечер преди старта на концертите от 22-то издание на джаз фестивала ще се демонстрират стари занаяти.

До края на фестивала следобедите в планинското градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на позабравени вече занаяти като предене, изработка на сувенири от тъкани, тъкане на „разбой” (стан).

Активностите са част от Културни вечери „Традиции и изкуство”, които цяло лято привличат любопитните туристи пред Посетителски информационен център, в непосредствена близост до църквата „Света Троица”.

Отново там за първи път тази година от 17 до 22 ч. Айрън Брадърс организират ковашко шоу, с което нагледно ще представят пред желаещите тънкостите в ковашкото изкуство и ще потвърдят стигмата, че желязото се кове, докато е горещо.

Пред  Посетителския център днес започваме с демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на ФГ при Читалище „Светлина”- Кремен.

На 7.08. (сряда) ще плетем шушони и ще разкрием тайната на българската бродерия под съпровода на ЖФГ„Извор” Банско

На 8.08. (четвъртък) отново ще ви впечатлим с майсторска дърворезба в компанията на момчетата от ФГ „Банска Младост”

На 9.08. (петък) ще наблюдаваме изключително интересното умение за бродиране на сувенирни топки отново с изпълненията на нашите приятели от ФГ „Банска младост“.

На 10.08. в музей Велянова къща ще наблюдаваме демонстрация по Тъкане на разбой и ще се насладим на изпълненията на добре известните на всички „Бански Старчета”.

От 9 до 13 август художничката Мариана Стефанова ще ви покани в своя абстрактен свят с изложбата си „Доза изкуство”, разположена във фоайето на ПИЦ.

Фолклор, джаз и изкуство се преплитат в Банско, за да затвърдят позициите му като град на свободния дух и да запазят първото му място като най-добра фестивална дестинация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK