Със заповед на премиера Борисов започна работа Медицинският съвет към МС

Снимки: МС

Негов председател е проф. Коста Костов

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов.

В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения.

Целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19. Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус.

„Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения“, заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет.

Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза също, че здравната система в страната разполага с достатъчно инфекциозни легла, които при нужда веднага могат да бъдат удвоени.

По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK