Борисов: България се дава за пример за бързи и правилни мерки

Снимка: МС

Според него военно положение е силна дума

"С днешния съвет се направиха обобщения на ситуацията в Европа. Хубавата новина е, че другата седмица няма да се ходи в Брюксел на съвет, а ще го проведем по същия начин. Мерките - една по една всички държави въведоха, които ние започнахме да въвеждаме от 28 февруари. Много са закъснели някои и действат панически и прибързано", каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след видеоконференция с евролидерите.

Борисов заяви, че му е било обещано най-късно до 22 часа всички наши сънародници по границите на Полша, Унгария и Хърватия ще бъдат прекарани с полицейски ескорт, за да стигнат до България.

"Говорих с турския външен министър за нашите сънародници от Мароко, за да ги приберем. Тези, които влязат в България, ако не искат да понесат ударите на закона, трябва незабавно да се приберат вкъщи. Много ясно са уредени взаимоотношенията с хора, които не желаят да спазват карантинния период", добави министър-председателят.

Той разясни, че туристическа компания е да докарала английски туристи в хотел на Лъвов мост и сега целият хотел е под карантина. Туристите били английски и дошли от Банско, в момента полицията е заградила хотела.

"Единственото доказано лекарство за момента е асоциализацията. България се дава за пример от всички за бързите и правилни мерки. Към нас нямаше нито една забележка или претенция от Съвета. Взе се решение за ограничаване, спиране, с някои изключения, за затваряне на границите на ЕС от трети страни", обясни Борисов.

И отбеляза, че продължаваме да имаме нулева миграция и споразумението с Турция работи.

"Поне това допълнително натоварване го нямаме. В другите държави комбинацията нелегални мигранти и коронавирус създава невероятни трудности. Никоя държава не е готова - нито Китай, нито Америка, нито Русия. Всички фабрики, които могат да кроят подобни облекла, да минат на такъв режим. Радвам се, че за 4-5 дни съумяхме да реорганизираме цели производства", коментира Бойко Борисов.

Той подкрепи думите на френския президент Макрон, че сме във война и допълни "такава криза - финансова, стопанска, икономическа, светът до момента не познава".

Според него военно положение са силни думи.

"Много държави закъсняха. Ние подготвяме сгради, санаториуми, мобилизираме силите си за по-тежка ситуация. Ако не успеем да държим тази вадичка, която тече за бизнеса, а я спрем, ще убием икономиката и ще станем некоректни към другите наши контрагенти, които са извън България", разясни премиерът.

По думите му хората все повече се дисциплинират.

"Ние вече влизаме в дефицит, събрани пари лесно се харчат. Добрият стопанин иска да защити максимум семейството си. Тези дни искам да запазя държавата, имам лична задача за пред себе си - да си изкарам мандата, не искам да ставам президент. Не знаем какви ще са пораженията и колко ще продължи това, ние раздаваме от децата и от възможността по-късно да се справим", категоричен бе Бойко Борисов. /Bulgaria ON AIR/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK