Деца от школата по народно пеене в Банско спечелиха златните медали на XVI Фолклорен конкурс "Орфееви таланти" в Калофер

Снимки: Община Банско

Талантите от Школата по народно пеене и народни инструменти с ръководител Марин Бърдарев отново спечелиха златните медали на XVI Национален фолклорен конкурс „Орфееви таланти”, който се проведе на 25,26 и 27 март в Калофер, с участието на 1800 деца на различна възраст от цялата страна.

Конкурсът е част от културната програма на Министерството на образованието и науката.

Малките народни изпълнители, с автентични песни от банския фолклор, успяха да завоюват златните медали в трите възрастови групи. Десетгодишният Слави Коцов и осемгодишната Станислава Юнчова спечелиха „Златна Лира на Орфей”, а Радостина Кехайова, Кристина Кацарова, Ива Павлевичина, Христина Юнчова и Теодора Хаджирускова - „Сребърна Лира на Орфей”.

Мартина Георгиева, Михаела Манчева, Илиян Стойков и Ирена Кадева получиха поощрителни награди.

В конкурсната програма за народни инструменти школата на Марин Бърдарев бе достойно представена от Иво Димитров – тамбура, който спечели поощрителна награда.

Участниците бяха оценявани от компетентно жури в състав: Нели Андреева – солист на ансамбъл „Филип Кутев”, Данислав Кехайов – художествен ръководител на ансамбъл „Пирин”, проф. Костадин Бураджиев – преподавател в АМТИИ - Пловдив, както и председателя на журито - проф. акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” – Банско благодари за подкрепата на кмета на Община Банско и лично на Владимир Колчагов – председател на Общинския съвет. "За пореден път те доказаха, че подкрепят децата на Банско и мислят за младите хора, за запазването на автентичния бански фолклор", заявиха от училището. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK