Зимуващите птици по Места и Доспат преброиха доброволците на БДЗП-Гоце Делчев

Снимки: БДЗП-Гоце Делчев

Успешно приключи 42-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици, което бе 16-то поред за БДЗП клон Гоце Делчев. Преброяването се осъщестява за да се определи видовият и числен състав на зимуващите водолюбиви птици. Събраните данни ще послужат и за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове. Заедно с това се следи и за състоянието на водоемите и реките в България.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. Провежда се в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони, много от които са част от екологичната мрежа „Натура 2000“. Във всичките страни от Европа, Африка и Близкия Изток, където се осъществява преброяването, участват близо 15 000 експерти и доброволци.

Екипът на БДЗП-клон Гоце Делчев, броеше зимуващите водолюбиви птици на 13. и 14. януари по поречието на река Места, между градовете Банско и Хаджидимово както и на яз. Доспат.

„20 души участваха и бяха част от екипа ни през двата дни на преброяването, за което благодарим на всички участници и на служителите, и ръководителите на ДГС „Гоце Делчев“, ЛРС "Сокол" - Гоце Делчев, ДГС "Селище" - Сърница, ДЛС "Дикчан" - Сатовча, които ни подпомогнаха и тази година в осъществяването на преброяването. Участници бяха ученици от ОУ "Пейо Яворов" в гърменското село Огняново, а най-малкият участник бе първокласникът от Второ ОУ „Гоце Делчев“-Ибрахим Ликов, сподели пред ИНФОМРЕЖА, председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП, Димитър Попов.

Той сподели още, че по време на кампанията през двата дни екипът му се е натъкнал на много и интересни видове птици като емеродно рибарче, сива сврачка, обикновена кръсточовка, полски блатар и др.
Най-многобройните преброени от тези видове за поречието на река Места са били сива врана, а за яз. Доспат - обикновен фиш (вид патица).
Регистрираните при преброяването тази година от горните интересни и по- редки видове зимуващи птици за поречието на Места са 31, а за яз. Доспат - 17.
 Екипът от доброволци преброители тази година е регистрирал общо за поречието на река Места 675 броя различни видове птици а, за яз. Доспат – 1083 броя.

„Заради топлото време до момента по-малко на брой са тази година регистрираните видове. Заплахите, които тегнат над тях, са предимно битови отпадъци, изхвърлени безразборно по поречието на Места, която е силно замърсена с пластмасови бутилки, полиетиленови торбички и др. Поради голямото количество боклуци рибата също е намаляла значително, което е показателно от отсъствието на големия корморан, който предимно е рибоядна птица и от който вид тази година не сме регистрирали нито един екземпляр по поречието на Места. Нерегламентираното сметище близо до Места, което се намира в община Хаджидимово също продължава да расте и там поголовно продължават да се изхвърлят битови и строителни отпадъци въпреки подадените многобройни сигнали“, коментира Димитър Попов.  
 

Снимки:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK