„Зимните градини“ за пушачи били незаконни

снимки: infomreja.bg

„Зимните градини“, в които собствениците на ресторанти и кафенета в Благоеврад превърнаха откритите си площи, са незаконни. Така инвестициите за хиляди левове, които се вложиха за удобство на пушачите и за намаляване на загубите след забраната за тютюнопушене на закрито, се оказват хвърлени на вятъра.

Масовото преустрояване на заведенията е не само в центъра на града, но и в кварталите. Някои от предприемачите са заградили откритите си площи с найлони, други обаче са решили въпроса с масивни конструкции от ПВЦ или алуминиеви дограми. Собствениците са се погрижили и за отоплението на пушачите – най-често чрез газови фенери.

Комплексни проверки тръгват до дни по всички заведения с найлонови шатри или с остъклени открити площи. В контролната акция ще се включат служители на общината, пожарната служба и здравната инспекция.

„Тези обекти са незаконни и не отговарят на изискванията, освен това в тях няма прозорци и вентилация“, заяви заместник-кметът Стоян Благоев. По думите му предстои промяна на общинската наредба за временните търговски обекти и откритите площи, след което ще се пристъпи към премахването им.

„В сегашната наредба обект „найлонова щатра“ не съществува и няма как да предприемем необходимите действия“, каза Благоев. Според него тези шатри освен че са опасни, загрозяват централните улици на града.

„Газови фенери не могат да се ползват в закрити помещения, още по-малко в обградени с найлон. Това противоречи на всички противопожарни изисквания“, категоричен е комисар Георги Пармаков - началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград

Повечето собственици и наематели на заведения приемат новата мярка като пореден удар срещу малкия и среден бизнес. Предприемачи припомнят, че парите, които са вложили за оборудване на обособените зони за пушачи със системи за аспирация и вентилация, също са хвърлени на вятъра.

Пълната забрана за тютюнопушене на закрито влезе в сила от 1 юни тази година. Въпреки многото брожения и протести, засега правителството на Бойко Борисов остава непреклонно.

Спорно е обаче доколко „пълна“ е забраната, тъй като в почти всеки нощен бар продължава да се пуши.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

anjela14:57 - 19.01.2016
всичко което ресторантьорите правят с цел поне малко да предпазят пушачите от простуди и пневмонии веднага се третира като незаконно. поне в закона да добавят още една забрана: "забранява се на пушачи да посещават заведенията" и най после всичко да си дойде на мястото. срамота изглежда че ние пушачите не сме данъкоплатци и граждани на тази държава.
sorry14:47 - 06.12.2012
sorry,njamam kirilica.No otvorkoto e prav be,pushachu.I 5 pyti da skochi vnoskata za zdrave,pak ste e v pyti po malko ot tvoeto davane za cigari,ne go obijdaj otvorkoto,prav e .Ti si zabluden,ama stom iskash da si pushish,ok.ama ne i tam ,kydeto e zabraneno.Napravi si edin kovcheg,zarovi se v nego i si pushi ,be.Shiban pushach,to dokato pushin na otkrito,njakoj ebe jena ti,vinagi taka stava
пушачЪ14:59 - 03.12.2012
Отворко, пише ти един гаден пушач - знаеш ли, че 60% от кинтите за цигари отиват в Здравната каса? Нека забранят пушенето изцяло, ок, ама тогава уважаеми непушачо, здравната ти вноска ще скочи 5 пъти а ти ще почнеш да ревеш, че "гадните" доктори ти взимат парите. Да ги забраним и тях, а? А кой е тъп и необразован, веднага си личи - едно мнение не можеш грамотно да напишеш, какво остава да разсъждаваш...
г09:17 - 01.12.2012
спокойно бре хора,ще се научим и ние.правилна е забраната да не се пуши в закрити помещения.даже трябва да се забрани изобщо пушенето.и да ви дръпана сега една лекция относно пушенето,няма да ме разберете.който си е прост,си е прост.и каквито и аргументи да изтъквам,един гаден пушач си остава гаден пушач.а тези от заведениятя хич и не ги жалете,щом правят инвестиции за хиляди левове,представете си колко изкарват на ваш гръб.този град е пълен май само с пияндета ,пушачи и дрогаджии.къде са работещите бре,няма ги.защото от работа нямат време,нали все пак трябва някой и да я крепи тази икономика,само от кафета и барове не става,разберете ,отиде си вече корупцията и далаверата.отсега ще трябва да се бачка,евала на премиера,че не се отказва по натиска на тъпите и необразовани пушачи,сега ще ме побъркате,а.отивам на двора да запаля една папироска.

FACEBOOK