Зимата ще ядем скъпа туршия

infomreja.bg, архив

Тази зима по всичко личи, че ще ядем скъпа туршия. На зеленчуковата борса край петричкото село Кърналово зелето удари рекордно висока цена.

„Килото на едро върви между 40 и 50 стотинки. Миналата есен то се търгуваше между 10 и 15 стотинки”, заяви Петър Андонов, управител на тържището. Според него причината за скъпотията е, че няма достатъчно зелеви насаждения. Той не очаква цената да поевтинее и затова според него няма смисъл клиентите да изчакват.

В сравнение със зелето, карфиолът е доста по-евтин и засега държи цена от 25-30 стотинки. Корнишоните вървят около 30 стотинки, а зелени домати все още няма.

Другата родна продукция на борсата са патладжаните, които на едро се предлагат между 18 и 25 стотинки.

Всички останали зеленчуци идват от Гърция и Македония. Вносните чушки са по 1,20 за килограм на едро, а доматите са по 1,40 лв. Родни домати почти няма, предлагат се само така наречените продълговати червени доматчета, които са идеални за консерви. Предлагат се за 70-80 стотинки килото.

Хубавите моркови са турски и вървят по 70 стотинки. Те са крехки и са предпочитани от домакините за зимните туршии. Родни моркови също има, но те са „по-дървени”, макар че са с по десетина стотинки по-евтини.

„Търговията върви слабо, хората гледат и изчакват с надежда цените да поевтинеят, но според мен това няма да стане тази есен”, смята управителят на борсата в Кърналово Петър Андонов.

 

КОМЕНТАРИ

Тя13:21 - 12.10.2012
Не трахайте мне мозги ,пугаете тараканов!
Тя13:16 - 12.10.2012
Пусть будет в жизни все, что нужно,Чтобы не сдохнуть от тоски, Любовь, надежда, верность, дружба. И вечно свежие носки!
ТЯ13:11 - 12.10.2012
-- Приключения!-- радостно кричала ж-па.-- Ж-па!--улыбались приключения.Встреча старых друзей в пятницу вечером означала ,что грядет что--то глобальное...
:-(06:43 - 12.10.2012
Хубавите моркови са турски и вървят по 70 стотинки. Те са крехки и са предпочитани от домакините за зимните туршии. Родни моркови също има, но те са „по-дървени”, макар че са с по десетина стотинки по-евтини. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!Само се чудя,как български журналист може да напише подобна глупост.Мога да Ви опровергая на 100%.При желание може и да поработите и да извадите някой чувал с моркови.

FACEBOOK