Зидан си тръгна от "Реал"

Снимка: БГНЕС

Треньорът на Реал (Мадрид) Зинедин Зидан изненадващо напусна поста си в "кралския клуб". На специална пресконференция Зизу каза, че е взел решение да се оттегли, тъй като отборът се нуждае от промени, нови идеи и методи.

На пресконференцията присъства и президентът на Реал Флорентино Перес, който обясни, че вчера е бил информиран от французина за неочакваното му решение. Миналата седмица Реал завоюва безпрецедентния трети пореден трофей в Шампионската титла, а това не се е удавало на нито един треньор досега.

Под негово ръководство Реал също стана шампион на Испания, носител на Суперкупата на страната, два пъти Суперкупата на УЕФА и два пъти световния клубен шампионат. Така Зидан си тръгва, след като спечели девет трофея с испанския гранд. Още по-впечатляващ е рекордът на французина начело – 45-годишният специалист води Реал в общо 149 мача, записвайки изключителните 104 победи (70%), 29 равенства и едва 16 загуби.

„Мисля, че както за мен, така и за всички останали тук, настъпи моментът за промяна. Това не бе лесно решение. Знам, че може би избрах странен момент да обявя решението си, но смятам, че бе много важно да го направя за доброто на този клуб. Отборът трябва да продължава да печели и поради тази причина бе нужна промяна. След три години съблекалнята се нуждае от нов глас, нов начин на работа и точно поради тази причина взех това решение. Винаги искаме повече от играчите, но дойде моментът, в който просто не можех да искам повече от тях. Сега те се нуждаят от друг глас, който да ги поведе отново към успехите, заяви бившият френски национал.

Зинедин Зидан застана начело на Кралския клуб през януари 2016, заменяйки на поста Рафаел Бенитес, под чието ръководство тимът не се представяше особено убедително както в първенството, така и в Шампионската лига. Само за няколко месеца начело френският специалист не само успя да стабилизира представянето на „белите“, но и да изведе отбора до рекордна 11-а титла на Европа, след като във финала Реал се наложи над градския си съперник Атлетико Мадрид след изпълнения на дузпи. Вторият му сезон като треньор на Сантяго Бернабеу бе и най-успешният за Зидан. Не само че триумфира с титлата в Примера дивисион за първи път от сезон 2011/12, преборвайки конкуренцията на големия съперник Барселона, но тимът стигна и до историческа втора поредна титла в Шампионската лига и общо 12-а в историята на клуба.

Доминацията на „Белият балет“ в Европа продължи и през тази година, когато отборът на Зизу постигна немислимото, спечелвайки за трета поредна година „Купата с големите уши“. В испанското първенство обаче Кралския клуб не успя да защити титлата си, като тя отиде в Барселона, а Реал завърши на незадоволителното трето място в Ла Лига. /БГНЕС
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK