Събориха горялото училище в Хаджидимово. Поръчката за 38 882,40 лв. е възложена на фирмата на Димитър Чонгов

Снимка: Infomreja.bg

Последни дейности се извършват през последните дни по събарянето и разчистването на терена на горялото през май тази година старо и необитаемо училище в Хаджидимово. Изпълнението на обществената поръчка с предмет: „Неотложно премахване на опасна опожарена триетажна масивна сграда – училище, находяща се в УПИ I-529, кв. 20, гр. Хаджидимово, обл. Благоевград” е възложена на фирмата на добилия скандална известност Димитър Чонгов от село Ново Лески-„Чони-М“ ООД, във връзка с организираните протести срещу концесията му за добив на инертни материали. Поръчката, възложена от община Хаджидимово, е спечелена от Чонгов и е на стойност 38 882,40 лева с ДДС.

Събарянето на строто училище се наложи вследствие на възникнал пожар, от който сериозно пострада триетажната масивна сграда, която стана негодна и опасна за ползване. Огънят напълно унищожи покривната конструкция, таванската конструкция на втори и трети етаж и частично подовата конструкция между първи и втори етаж. Дограмата в засегнатите от пожара помещения-врати и прозорци, са също почти напълно унищожени. Това са мотивите на община Хаджидимово за предприемането на скоростното събаряне.

 В изготвения и одобрен план за безопазност и здраве на общината е написано още, че към момента сградата е негодна за ползване, опасна за живота и здравето на гражданите, както и е застрашена от самострутване, вредна от санитарно-хигиенно отношение и не може да бъде поправена или заздравена.

С неотложното събаряне на опасната сграда общинарите са се съобразили и с това, че тя се намира в непосредствена близост до спортни площадки и новата сграда на СУ "Никола Вапцаров", където след старта на учебната година присъствието на много деца е осезателно и опасно, както и с предпоставката за невъзможност за спазването на сроковете за изпълнението на обществената  поръчка по чл. 178, ал. 2 и 3 от ЗОП.

Какво ще бъде построено на мястото на премахнатата училищни сграда в Хаджидимово още не е известно. Теренът е общинска собственост и решението е на управата на общината, коментираха учители и жители на град Хаджидимово.

Както писа ИНФОМРЕЖА, на 18. май тази година старото училище в Хаджидимово бе подпалено от третокласници след игра с огън на тавана му. Трите деца запалиха стар юрган и предизвикаха големия пожар. За щастие децата не пострадаха и бяха изведени навреме от горящото старо училище. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK