По-малко пътни произшествия, по-малко убити и ранени по пътищата в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Комисар Васил Паргов - началникът на отдел „Охранителна полиция“ – ОДМВР, представи резултатите от работата на сектор „Пътна полиция“. Той посочи, че регистрираните пътни произшествия  в Кюстендилска област през изминалата година са 387, от тях тежки са 73 с 4-ма убити и 89 ранени.

През 2017 г. ранените са били 118, убитите 10 души, общо възникналите произшествия – 417. По-добрите резултати в пътната обстановка през годината се дължат на засиления пътен контрол, подчерта комисар Паргов.

При пътни произшествия през 2018 година са ранени 18 пешеходци, основна причина за възникването на произшествията е нарушение на водачите на МПС – 96.12 %.  Всички убити при ПТП са по причина нарушения на водачите на МПС.

Общият брой на констатираните нарушения по пътищата на областта през годината е 39 100. За тях пътните полицаи са съставили 4752 акта за установяване на административно нарушение и 30 916 фиша.

138 автомобила са спрени от движение – техните собственици са ги управлявали след употреба на алкохол или упойващи вещества.

Комисар Паргов обърна внимание на последните промени в Закона за движение по пътищата и подчерта, че при извършване на проверка автоконтрольорите могат в реално време да направят справка дали водачът има наложени наказания и влезли ли са в сила. Могат на място да връчат на водачите издадените наказателни документи.

Ако водачите имат влезли в сила наказателни постановления и не са платени наложените глоби, автоконтрольорите имат право да изземат СУМПС. Ако водачът докаже до 2 часа, че е платил задължението си, Свидетелството му се връща от извършилите проверката.

При подаването на заявления за  подновяване на СУМПС служителите правят справка за въведени в системата данни за влезли в сила наказателни постановления и неплатени глоби, Свидетелство не се издава до заплащането на задълженията.

Комисар Паргов подчерта, че законът предвижда дерегистрация на МПС, управлявано от неправоспособен водач, без да има значение чия собственост е.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK