Две силни земетресения на Филипините взеха жертви

Снимка: БТА

Осем души загинаха, а няколко десетки са ранени

Осем души загинаха, а няколко десетки са ранени при двете последователни земетресения, разтърсили острови в северната част на Филипините, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Трусовете са регистрирани в интервал от няколко часа в провинция Батанес - група от малки острови в протока при най-големия индонезийски остров Лусон.

Ужасени хора бягаха посред нощ от домовете си, а филипинските медии разпространиха кадри с разрушени сгради и прекъснати пътища.

Двата труса бяха с магнитуд от 5,4 и 5,9, според американския Геофизически институт. Предупреждение за опасност от високи вълни цунами не е издавано.

Много филипинци са спели при първия трус, усетен в 04.15 ч. местно време, последван след няколко часа от втори, по-мощен.

Кметът на Итбаят в провинция Батанес каза за АФП, че загиналите са 8, а ранените - 60, предаде БТА. Жертвите са затрупани докато са спели. Докато към засегнатия район пътувал екип за установяване на щетите, станал вторият трус и екипът започнал да помага на ранените, предаде Асошиейтед прес.

Филипините се намират в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен - зона на силна сеизмична активност. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK