В община Гърмен въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца

Снимка: Infomreja.bg

Във всички детски градини има условия за това

От 1 септември тази година се въвежда задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в община Гърмен. Това реши на вчерашното си заседание местният парламент.

Водещ мотив за решението е необходимостта да се обхванат всички деца от различните етнически групи, както и да се ускори езиковото им развитие. Според международните изследвания, по-високи резултати показват онези деца, чието предучилищно образование е по-продължително. Задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането на децата от образователната система.

През учебната 2020/2021 година в детските градини на община Гърмен се обучават и възпитават 281 деца на 4-годишна възраст – 75 %, при обхват на 5 – 6-годишните около 91 %.

Във всички детски градини на общината има осигурени условия за осъществяване на задължително предучилищно образование в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт.

Директорите на детските градини са провели допитване до родителите на деца на 3 и 4 години и декларират тяхното съгласие за въвеждане от 1 септември тази година на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните.

След като приеха предложението, общинските съветници възложиха на кмета на общината да изготви предложение до Министъра на образованието и науката за осигуряване на необходимото финансиране от 1 септември 2021 година.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK