Президентът и премиерът обединени: Длъжни сме да помислим за най-слабите!

Снимка: Infomreja.bg

Томислав Дончев: Имаме малък ресурс, който можем да използваме

По инициатива на държавния глава Румен Радев днес от 12.00 часа в президентската институция се проведе среща, на която бе обсъдено изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

За участие в срещата участваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

ВИЖТЕ КАКВО БЕ ОБСЪДЕНО:

Румен Радев: В България се води операция по ограничаване на вируса. Чуват се всякакви оценки, но има организация, МС води тази операция и Изпълнителната власт действа във форсмажорна ситуация.

Призовавам да се отнасяме с разбиране към полагащите се усиля. Има ефект от тях, България задържа кривата на разпространение доста ниско, така че здравната система да поеме случаите.

Важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата.

Обнадежден съм, че българите се вслушаха в призива на Щаба и правителството, спазва се и дистанция и изолация. Видяхме, че не сме били подготвени от такъв мащаб, не само при нас е така – нито лично, нито като резерв.

В София лекари нямат маски, камо ли в другите градове. Можем ли да кажем кога ние очакваме да пристигнат предпазни средства и тестове за хората на първа линия?

Важна е информацията в една такава кампания. Знам, че се полагат усилия съвместно с ЕС и не само, но искам да уверим гражданите.

Лекари споделят, че нямат ясни инструкции за работа. Има ли разписани ясни инструкции?

Приемаме строги мерки, за лекари, отказващи лечение, но трябва да направим така, че преди наказанията – лекарите да бъдат осигурени с предпазни средства.

Радвам се, че медиите вместо само реклами дават и инструкции.

Призовавам институциите да не насаждат страх и паника. Нека институциите си мерят приказките и не надскачат закона и изпълняват всички заповеди. Иначе показвам дезорганизация. В страната се вихри спекула с най-необходимото. Призовавам гражданите да продължат да подават сигнали за подобни спекули. Грозно е да се печели на гърба на здравето. Не го правете, не е достойно!

Паралелно със здравната криза се развива и икономическа криза. Ако не я овладеем, ще стане хуманитарна за много българи.

Вярвам, че ще имаме мерки за най, най-засегнатите. Нашите възможностите ни са скромни, но не трябва да допуснем един ден дългът да победи страха.

Трябва да поемем и здравните, и политическите, и икономическите аспекти на кризата.

Трябва, господин Пример, да победим кризата със знание и обединение.

Томислав Дончев: Имаме малък ресурс, който можем да използваме. Знаете за добавките на медиците и работниците. Правим опит доставките да са за сметка на Европейския фонд за регионално развитие. Трябва да мислим 14 дни напред. Обмисляме строга домашна карантина за възрастните хора, затова социалният патронаж ще бъде подпомогнат с евросредства. Приоритет е компаниите да не освобождават хора, за които е осигурена ликвидна подкрепа. Държавата разпределя парите на данъкоплатците, затова е много тънка границата дали всеки данъкоплатец иска да се подпомага туризма и бизнеса. Маски и костюми има! Ако някой не е получил, то е заради организационен проблем. Две компании произвеждат маски и костюми. След две седмици може би и да изнасяме, производството ни ще навакса.

Кирил Ананиев: Има организация и добри условия за защита на персонала. Днес от 00 ч. влиза ограничение за влизане на лица от 17 държави в страната ни. Работим добре с Щаба. Досега съм издал 7 заповеди за ограничения. с всеки ден се попълват потребностите от предпазни средства, отворихме държавния резерв, от Турция доставихме средства. Днес МС иска от НС да ратифицира договора за Общи европейки поръчки, с което ще се попълнят средства.

Лицата с изтичащ ТЕЛК - ще продължи действието му до два месеца след 13.04., както и за протоколите за лекарства.

Президентът: Най-големият пропуск в Китай е липсата на предпазни средства! Тук е въпрос на приоритети.

Ананиев: Всеки ден се попълват количества, до две седмици ще бъдат покрити всички нужди. Има много дарения от чужбина и граждани. За ден са събрани 18 000 лв. от дарителската сметка. С тях ще бъдат закупени средства и апаратура. В БЧК пристига дарена апаратура. До края на седмицата чакаме пратка от Китай.

Частните болници искат да участват в процеса, те са дали заявка с писмо. В НС е включен текст, в който не се прави разлика между частните и държавните болници в състояние на криза.

Младен Маринов: МВР изпълнява няколко задачи – освобождаване на хората от административна тежест, удължава се срокът за подаване на документи, гранична полиция проверява границите заедно с РЗИ. Започна инсталирането на термокамери по пунктовете. Установяват се и гражданите от рискови страни. Контролираме дали карантината се спазва. Забелязва се обаче по-висока гражданска дисциплина. Обезопасяват се местата със заразени лица. Установяваме техният контакт и хората, които след това изследваме. Спекулата с лекарства, търговията и контрабандата – контролираме всички незаконни дейности в тази област. Има опити за контабанда. Военно временния резерв е освободен и предпазни средства са раздадени на служителите на МВР. МВР продължава да изпълнява задълженията си дори и при промяна на мерките.

Николай Николов: Нашата дейност е организирана по обезпечаване с предпазни средства на лицата на първа линия. Днес 20 000 маски се разпределят, както и 50 000 костюма за многократна употреба. РЗИ ще ги разпределя на ведомствата. Работим активно по доставките от чужбина, особено от Турция – очакват се 50 000 костюма с висока степен за защита, чакаме доставка и от Виетнам, Индия и Китай. До 8-и април българските производители ще имат готови костюми за медиците. ВМЗ-Сопот правят опити за производство на маски. НПО-та на българи в чужбина искат да са доброволци за осигуряване на нашите медици.

Правим опити да отпушим пазара за маски.

Агенция „Митници“ е стопирала 276 000 маски, които били предназначени за контрабанда.

Генерал Мутафчийски: Получихме първите образци, изработени от българска фирма, които имат 15 пъти по-добра защита. Те са здрави, надеждни и дишащи. Но е рано да правим изводи за стопиране или намаляване на заразата. Очакват се 8 000 облекла да бъдат готови до края на седмицата, те могат да се използват 8 цикъла. Те са предназначени за медиците, които непосредствено работят с болните. Маските с висока степен за защита не са нужни на гражданите, на медиците, работещи с болните.

Франция обяви, че няма да тества повече граждани. В България няма молекулярни вирусолози. Бързите тестове имат недостатъци, защото дават 20% фалшиви отрицателни проби и 20% положителни – също фалшиви. за бързото тестиране е важно дали сме положителни. Никъде в света засега не се използват масово такива тестове. Едва ли личните лекари ще могат да имат такива тестове, които не се произвеждат масово в света и няма доставка.

Ние следваме предписанията на СЗО и алгоритмите на работа в Китай.

Щабът и инфекционистите направи среща и уточни кои са последните начини за лечение. Лечението на вируса в лека форма не се лекуват, това са прояви на грип. Усложнените форми са с пневмония, които се срещат и при грипа. Ние искаме  да обедним лекарите да не се страхуват, те го познават, трябва да ни повярват и да работят в името на лечението на гражданите. Има огромно количество доброволци пенсионирани лекари, зъболекари, студенти. Има банска от няколко стотин души доброволци. Има колебания и страхове в гилдията, но има и потенциал за работа.

Бойко Борисов: Само една обединена нация може да преодолее криза. Ние сме във война срещу микробите във въздуха. Няма държава в ЕС, в която да няма недостиг на консумативи. Ние започнахме да разбираме колко е важна индустрията. В Турция се молих, защото сме подвластни на договорите за доставки, които бяха отказани в цяла Европа. Изведнъж блокираха всички заводи, но за щастие в България шивашката промишленост е добре развита.

Когато сме на 1000% сигурни, че имаме консумативи в страната ни, тогава можем да мислим за износ. В България се произвежда плат, а фирмите ще могат да шият около 8000 костюма дневно. Имаме много добри шивачи и кроячи. Натоварили сме на макс мощностите за производство. Нито един комплект няма да се изнесе, докато не се презапасим. Досега такава криза не е позната и последиците ще бъдат чудовищни, споделят мои чуждестранни колеги.

ЕК заяви подкрепа – да се преструктурират ЕС фондове, които сега действат в страната. Но това значи, че други сфери ще спрат развитие.

Интересът към нашата индустрия е огромен.

Задачата на МВР е да пази хората, идващи от чужбина – от рисковите държави.

Вчера взехме решение за зелен коридор за стоките.

Оказа се, че в България има много спиртовари. Казвам го, защото Орбан плаче, че няма. Имаме огромни мощности за производство на спирт.

Ние сме на 3 милиарда дефицит от Бюджетния излишък. Първата задача пред мен е да останат пари за пенсии, системата засега не е заплашена. Трябва да се гарантира, че резерва ще попълва пенсионната система. Подобни срещи внасят споделена отговорност. Това е най-доброто послание към хората, че заедно се справяме с кризата. Лесно е да се критикува, по-трудно е да станем по-добри.

Много е трудно да събираме нашите граждани, отишли в чуждите държави!

Стоенето вкъщи е доказаното лечение!

Президентът: Проблемът е, че сме държава с ограничени ресурси – и парични и човешки. Затова сега на дневен ред е приватизацията.

Спазвайте стриктно всички мерки – това е лекарството, да няма паника! От криза се излиза със спокойствие, институциите да дават пример за дисциплина. Където е необходимо глобите да бъдат крайни мерки, трябва подкрепа към хората.

Длъжни сме да помислим за най-слабите! Те са хиляди! Те разчитат на нашата помощ.

Трябва да мислим как след тази криза ние ще функционираме като държава. Кризата е опит. Трябва да мислим как ще се справим при следващата такава криза. Кризите започват да се превръщат в едно нормално състояние в света.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK