Земеделци от Гоцеделчевско започват протести на ГКПП Илинден

снимка: infomreja.bg, архив

Земеделски производители от Гоцеделчевско след проведено събрание днес решиха да започнат мирни протести заради орязания от правителството бюджет в сектора. Протестът, който организаторите обещават да е мирен, започва утре от 9 ч.

На разклона за село Мусомища на главния път за ГКПП Илинден земеделците от Неврокопско решиха да струпат селскостопанската си техника, без да затварят пътя за южната ни съседка на този етап, но ще останат там в пълна стачна готовноста до 30 ноември, когато е обявен националния протест в столицата.

Един от организаторите на протеста в Гоцеделчевско е картофопроизводителят Владимир Шаренкапов, който е от Смолян, но в района на Гоце Делчев отглежда стотици декари картофи. Шаренкапов е член на Управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите. Той сподели, че в утрешната протестна акция се очаква да се включат стотици зърнопроизводители и тютюнопроизводители от региона.

"Притеснени сме от таксите за доставка на поливна вода от „Напоителни системи“, които са силно завишени. Има хора, които дължат на тази институция по 50 000 лева само за поливки. Другата причина за недоволствата ни са намалените субсидии. Заложените в бюджет 2012 с 230 млн. лв. по-малко в сектор „Земеделие“ означава отстъпление на управляващите от подписаното споразумение. Земеделските производители и селскостопанската техника, която ще струпаме утре на пътя за ГКПП Илинден, ще останем там и през нощта, като ще координираме действията си с националните организатори на протеста", коментира  Владимир Шаренкапов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK