"Зелените" с нови нападки срещу концесионера на ски зона "Банско", "Юлен" им отговори

Снимка: Infomreja.bg

"Зелените" хвърлиха нови нападки срещу консеционера на ски зона Банско. 

В петък в 18 часа коалиционните партньори в правителството на Съвета за развитие са се разбрали договорът с концесионера на ски зона Банско - "Юлен" АД, да бъде променен, съобщиха днес от Коалиция "За да остане природа в България". 

Според еколозите, площта на ски зоната ще бъде увеличена от 99.55 на 1069.58 хектара, или 11 пъти, а концесионната такса ще бъде увеличена 2 пъти.

"В момента тя е около 263 000 лева годишно - толкова струват около 5000 дневни карти за ски зона Банско, които се продават горе-долу за половин-един ден. И става дума за място с уникални вековни иглолистни гори и страхотни пейзажи, които са част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Самото ЮНЕСКО вече предупреди българското правителство, че са се разбрали да не се допуска ново унищожаване на обекта на световното наследство", бе коментарът на "зелените". 

По-рано днес в социалната мрежа те призоваха хората да присъстват утре на организирания от тях флашмоб 'Започнахте ли да виждате в огледалото Цеко?".

"Група „еколози“ отново разпространяват неистини относно ски зона Банско. Изненадани сме, че след постигнато съгласие на общата среща между нас, еколозите, МОСВ и ДНСК, същите “еколози” извъртяха позицията си. За пореден път потвърждаваме факта, че след многобройни проверки и съдебни решения на българския съд, ДНСК, РИОСВ, Европейската Комисия и дори мисията на ЮНЕСКО през 2012 година, е потвърдено, че нарушения в ски зона Банско не съществуват и екологичното съответствие на съоръженията е на световно ниво", отговориха по-късно през деня от "Юлен" АД. 

Ето и цялата им позиция, разпространена до медиите: 

"Знаем, че еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ не признават тези институции, но за нас е изненадващо, че дори след постигнат с тях консенсус през изминалата седмица, те отново публикуват неверни твърдения и противоречат на собствените си думи.

А именно, на 16 февруари 2016 година в зала „Запад“ на Народното събрание се проведе среща по инициатива на заместник-председателя на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски с тема ски зона Банско. На срещата присъстваха представители на Юлен АД, МОСВ, ДНСК и групата еколози от коалиция „За да остане природа в България“. След няколкочасов дебат се достигна до консенсус, че концесионният договор е необходимо да се анексира и няма случаи на незаконни дейности в ски зона Банско. Със заключителните думи на Андрей Ковачев, еколозите се съгласиха с това, за което свидетелства и звуковия запис от срещата.

Една седмица по-късно, същите еколози разпространиха писмо с редицата неверни твърдения, които повтарят от вече 10 години, въпреки че същите въпроси бяха дискутирани на гореспоменатата среща. Юлен АД изразяваме недоумението си от всичко това, но в името на пълната прозрачност, за пореден път ще изложим истината, подкрепена с факти.

  1. Операторът на ски зона Банско се придържа стриктно към Териториално устройствения план (ТУП) и обектите, описани в него. Всички изградени обекти са допуснати и съгласувания по установения ред, външната граница на ТУП-а е спазена.
  2. Еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ твърдят, че в ТУП-а от 2001 липсват 4 съоръжения, но не споменават, че този ТУП е актуализиран през 2004 и същите съоръжения фигурират там (за сметка на други, които са премахнати). Всичко това е подлежало на съдебен контрол и проверено от десетки проверки на всички отговорни институции. Няма установени нарушения.
  3. За пореден път разясняваме на еколозите от коалиция „За да остане природа в България“, че ако прочетат концесионния договор, публикуван и на техния собствен сайт, ще видят, че там няма списък с обекти. Концесионният договор указва, че концесионерът има правото и задължението да реализира предвиденото в ТУП-а – нещо, което се спазва изрядно.
  4. Юлен АД реши да се сертифицира по ЕМАС, което е доброволна международна процедура, изискваща спазването на много по-високи екологични норми от тези в българското законодателства. Получихме този сертификат на международно ниво, но той не беше одобрен в България.
  5. На срещата в НС, на еколозите от „Коалиция за да остане природа в България“ беше обяснено, че обекти в ски зона Банско са били частна собственост преди сключването на концесията и съответно те нито някога са били обект на концесията, нито могат да бъдат. Няма как държавата да концесионира частна собственост – концесионира се само държавна собственост. Такива обекти са лифтовете на фирма „Академика 2000“ ЕООД, които през 2000 година престават да бъдат публична държавна собственост.
  6. Концесионното възнаграждение се определя според ясна методика на базата на сезон от 100 дни. Тук държавата сама е определила параметрите и Юлен АД не могат да ги променят по никакъв начин, без значение дали сезонът в конкретната година е по-дълъг или по-къс (примерно, през 2016 вероятно ще е по-къс).
  7. Относно член 21, ал.1 от ЗЗТ, който, според еколозите от коалиция „За да остане природа в България“, забранява изграждане на спортни съоръжения на територията на НП „Пирин“, има трайна съдебна практика и тя е недвусмислена. В над 60 свои решения, съдът е потвърдил, че изграждането на спортни съоръжения е разрешено.

В заключение, искаме отново да повторим, че тезите на еколозите от коалиция „За да остане природа в България“ са не само несъстоятелни, но и не отговарят на реалността. Всичко това е потвърдено от институции като Европейската комисия, българския съд, ДНСК и дори ЮНЕСКО в мисията си през 2012 година. Юлен АД остава отговорен пред европейските и българските закони, европейските и българските институции. Пред кого са отговорни нашите опоненти, не можем да знаем и по този въпрос не можем да вземем отношение". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK