Злата Ризова: Снех много отдавна доверието си от кмета

Снимка: Infomreja.bg

С подписи и сигнал до прокуратурата благоевградчани борят мръсния въздух

Подписка вместо протест събра граждани на Благоевград пред зала „22-ри септември“.

От инициативния комитет „Не искам да дишам сажди“ по-рано през деня обявиха, че протестът сменя формата си поради мерките за безопасност заради коронавируса.

Членове на комитета като Злата Ризова, Иван Кацарски, Сергей Лазаров поставиха празни бланки за събирането на подписи от граждани. Досега в петицията са се подписали 737 души.

Идеята е да се съберат подписи, които да бъдат прикрепени към сигнала, който ще бъде внесен до Прокуратурата срещу дейността на предприятието „Рубин-08“.

Раздаваме брошури, от които хората се информират какви опасности крие изгарянето на отпадъци. В Благоевград по традиция се ползва твърдо гориво за отопление – имам брошура и за което. Но това трябва да го прави Общината, тази разяснителна кампания не е работа на гражданите, каза Иван Кацарски.

Променихме форматът на протеста, но въпреки всичко хората ни подкрепят, допълни Кацарски.

В сигнала се настоява да се потърси наказателна отговорност на дружеството.

То ни трови от 2011 г. Ние искаме намеса на Прокуратура и разследване, каза Злата Ризова.

Днешният протест е в отговор на бездействието на Община Благоевград.

В предизборната надпревара кметът няколко пъти употреби „Рубин“ като каза, че един кмет трябва да има нужните лостове и да ги приложи. По настояще нищо не се случва, обясни Злата Ризова.

Тя допълни, че не знае каква е причината за бездействието.

Мерките се разписват само и единствено на хартия и остават там, няма реални действия. Категорично не съм съгласна със спекулациите, че граждани се обединяват срещу частно дружество. Това провали и последната среща. Ние сме тук само заради „Рубин“, а срещу всички замърсители и срещу всичко, което не се случва, каза Ризова.

Бившата съветничка обясни, че всички нейни сигнали досега са проверени от институциите и са наложени минимални санкции, които собствениците на предприятието заплащат и продължават дейността си.

Според нея контролните институциите не си вършат добре работата.

Три години алармирам всички институции като гражданин и сега искаме чрез петицията и подписката да покажем, че не само един човек се интересува за своето здраве и това на всички жители на града, категорична бе Ризова.

Имаше време, в което определях рундове. Това е рунд последен. Снех много отдавна доверието си от кмета и Общината, не само по този казус, допълни Ризова, която каза, че има 325 удара към Общината - символично като чл. 325 от НК.

На събитието бяха взети мерки за хигиена с мокри кърпи и почистващи средства.

Припомняме, че на последната среща между кмета Румен Томов, инициативния комитет и собственика на ТЕЦ-а, както и компетентните институции, не се стигна до консенсус, а по-скоро до скандал. Томов напусна срещата заедно с журналистите, възмутен от тона и обидите прехвърляни между двете страни.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коко15:48 - 09.03.2020
Точно пък ти ли ще снемаш доверие бе, прос.....ко. Коя си ти, една крадла и мошеничка, ограбила и окрала десетки имоти на честни възрастни хора от Благоевград. Просто те е страх от прокуратурата тъй като те е подкарала и теб. По добре се скрий иначе си пътник към Сливенския женски затвор, макар, че при мъжете ще ти хареса повече.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK