Зелени активисти продават България?

снимка: touristmedia.info, архив

Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие”, финансиран от швейцарски фондове, Весела Кавръкова, Константин Иванов,  Катерина Раковска от WWF, Тома Белев от „Зелени балкани” и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”, финансирани от австрийски и швейцарски фондове, саботират измененията на Закона за горите, за да спрат   инвестициите в страната, и клеветят България пред европейските институции, като се опитват да провокират наказателни процедури за десетки и стотици милиони евро. Това твърдят в обръщение до медиите от Сдружението за един по добър живот, Асоциация „Еко Струма 2000”, Сдружение „Евромодел” и Национална гражданска позиция „Природата за хората и регионите”.

Ето какво още се казва в позицията на непраителствените организации: "Витоша и българските планини не са в опасност поради измененията в Закона за горите, но имиджът на каузата за опазване на нашите планини е в сериозна заплаха след днешния протест, организиран от WWF и “За да остане природа в  България”. Защото уж се вдигаше обичайния екошум, но всъщност основно се протестираше против обявения конкурс за нов директор на природен парк Витоша. Това беше грозен опит за прикриване на семейните бизнес интереси на Веселина Кавръкова, представител на WWF и съпруга й г-н Тома Белев, шеф на дирекция на парк “Витоша”,  на семейство Адрей Ковачев и Катерина Раковска, зад  каузата на природозащитничество".

Подобна подмяна на целите е сериозна заплаха за обективността на  българското  екология –  са категорични от Сдружение за един по добър живот, Асоциация „Еко Струма 2000”, сдружение „Евромодел” и Национална гражданска позиция „Природата за хората и регионите”.

В последните месеци  прекалено много се изостриха противопоставянията между WWF, За да остане природа в България, Зелени Балкани, Сдружение за дивата природа и останалата гражданска общност в страната, която застъпва принципите на устойчивото развитие. "Тези четири организации на екоактивисти, управлявани като фамилен бизнес от няколко семейства, поставят императивни искания, които са прекалено крайни и вече застрашават устойчивото развитие на България. Припомняме, че защитени територии в България са 36 % от територията на България, а в останалите европейски страни са  около 10 %.  В Германия са само 8 %, а тази държава е  десетки пъти по-богата от нашата. България най-последователно и мащабно увеличава горските територии, на първо място сме в  Европа  по този показател според доклад на ЕК за 2011. Няма опасност от каквото и да било екокатастрофа и застрашаване на горите и планините. Основните аргументи на протестиращите са, че нямало обществени дебати за предложените изменения. А  ние питаме, защо същите тези хора: Тома Белев, Андрей Ковачев, Симеон Марин, Веселина Кавръкова, Екатерина Раковска, Петко Цветков не проведоха публични обсъждания, когато планираха НАТУРА 2000? Дори кметовете не знаеха какво се случва", посочват неправителствените организации.

"Освен това продължават самоцелно да издигат искания за нови и нови защитени територии, за разширяване на зоните НАТУРА 2000. При положение, че Европейската комисия съкрати значително бюджета на Life+, не е нормално ние да  увеличаваме територии, а оттук и разходите за тяхната защита. Българската екология  се нуждае от свежи идеи и нови хора, които могат и искат да слушат други мнения и аргументи. Общественият диалог е важен елемент от целите на българската екология, който не се случва у нас и никога не се е  провеждал от директорите на националните паркове.  В тази връзка обявяването на конкурси за директори на национални и природни паркове е  добра идея, която ние подкрепяме. Няма незаменими хора, в това число  и сегашният директор на парк Витоша, известен повече като антийски борец, отколкото като защитник на природата, който е успял да спечели обществото за каузата на екологията. Освен това подчертаваме, че не само екоактивистите са заинтересована страна  в дебата за нашата природа. За първи път в  България се състоя толкова широко публично обсъждане на екологична политика,  Закона за горите и бяха включени всички заинтересовани страни, а не само екоактивисти. Поставяме искане пред институциите: занапред   местните власти и общности и широкият граждански сектор да участват в изработването и мониторинга на всички екологични политики в България", настояват представители на Сдружението за един по добър живот, Асоциация „Еко Струма 2000”, Сдружение „Евромодел” и Национална гражданска позиция „Природата за хората и регионите”.

Според тях е крайно време да се даде светлина и за по-доброто развитие на планинските региони.

 

КОМЕНТАРИ

Мая Тонева17:19 - 28.03.2016
Зелената мафия усилено пише коментари. . Ами, като много знаете, бе, малки зелени човечета, я ми кажете каква е туристическата инфраструктура в Швейцария? Колко хиляди км писти и лифтове има? Колко хиляди хотели? И всичко това на територия три пъти по-малка от България. Ама, как тази огромна инфраструктура не пречи на птичките и тревичките? Ама, как всички най-ценни видове живеят все около нашите хотели? Ама, как все те замърсяват с вредни емисии, като сме първенци в Европа в борбата с вредните емисии? Ама, как пък ЮНЕСКО каза, че Банско изобщо ен застрашава природно-културната ценност "Пирин"? Ама, как пък екологичният апокалипсис е все в главата на тия зелени врескала, тая шепа галоши, тая фамилна групичка, самообявила се за говорител на гражданското общество? А, бе, ей, зелени смешници, всички живеете в бетон, карате коли и ползвате смартфони. ия индустрии не замърсяват ли, бе, малоумници? Що не идете в пещерите за да пазите природата, ами искате в цивилизацията? Лицемери долни, я марш в гората и стига сте държали България в средновековието. И без това повече никой няма да ви отрази.
Аман от глупости13:03 - 12.01.2012
Коментарът на неплатен е много точен. Цитираните сдружения, които клепат протестиращите, са екосдружения само на хартия. Не знам да осъществяват каквато и да е била дейност по опазване на природата, и най-вероятно една проверка ще покаже, че или изпълняват туристически услуги, свързани с използването на пистите или чисто и просто им е платено от Цеко Минев. Подобна позиция е позор за всяка екоорганизация, и не подобава и на инфомрежа да публикува такива глупости.
Неплатен19:26 - 11.01.2012
По-подходящо заглавие би било - "Желаещи да застрояват клепат безхаберно природозащитници с международно признание"
Неплатен19:09 - 11.01.2012
По-подходящо заглавие би било - "Желаещи да застрояват клепат безхаберно природозащитници с международно признание"

FACEBOOK