5 случая на морбили в страната, четири от тях в Пиринско

Снимка: Infomreja.bg

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

„Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата – положителен е. Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

„Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестирчета имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още Кантранджиев.

Той обясни, че когато майката е ваксинирана и има антитела за някоя инфекция, тя ги предава в три пъти по-голямо количество на новороденото. Това са антителата, които пазят детето през първата година на неговия живот.

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта. 

„В момента стискаме палци тези антитела от майката да са достатъчни и децата да не се изприщят”, каза още проф. Кантарджиев./Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK