Здравно-социален център изграждат в Микрево

Кметът на община Струмяни, Емил Илиев, снимка: Infomreja.bg, архив

Община Струмяни сключи договор за безвъзмездна финансова помощ по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014-2020 по проект „Предоставяне на здравни грижи и социални услуги на уязвими общности в ТГ район БГ-ГР“.

Този проект Община Струмяни изпълнява в партньорство с Община Тополовград, България, и Асоциация на раковите пациенти и приятели на префектура Еврос – SinehiZO”, Гърция.

Общата цел на проекта е насърчаване на социалното приобщаване и създаване на условия за интеграция на хора с увреждания; деца в неравностойно положение; лица, осъдени на пробация; възрастни хора с проблеми с психичното здраве; пациенти с раково заболяване и техните семейства, чрез откриване на нови и обновяване на съществуващи центрове за социални услуги в общините Струмяни и Тополовград и закупуване на мобилна единица в Еврос.

Целта на партньорите в този проект е да създадат условия за поддържане на пълноценен живот на нуждаещите се, социалното им включване в обществото и да осигурят първична психологическа помощ на уязвимите общности.

Общите действия по проекта ще допринесат за осигуряване на достъпни и качествени социални и здравни услуги за интеграция на общностите и личностите, за само изпълнение и грижи за хората в риск и за осигуряване на условия за пълен и достоен живот на хората с психични разстройства и хора, нуждаещи се от психическа подкрепа, които са основните приоритети в социалната политика на бенефициентите.

Чрез изпълнението на проекта Община Струмяни ще подобри здравните и социални грижи на уязвимите общности на територията на общината, чрез по-добър достъп до първична и спешна медицинска помощ (в изолирани и бедни общности) в трансграничния район, укрепване на първичната медицинска помощ в изолираните и непривилегировани трансгранични райони и насърчаване на социалното приобщаване, борбата с бедността и всеки вид дискриминация.

Продължителността на проекта е 24 месеца. Той трябва да приключи до 17.10.2019 г. Стойността му е 791 718,47 евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK