Здравно осигурен, без да плащаш – напълно възможно и законно!

В последните години във времената на финансовата криза много хора не успяват да плащат навреме здравните си осигуровки. Много от тях са пропуснали плащанията за година, две назад.

Въпросът обаче, който ги касае, е как да бъдеш здравно осигурен, без да се налага да плащаш стотици левове, за да погасиш старите си задължения?

Поради различни законови промени през последните години и особеностите на нашето законодателство, вече има възможност човек да бъде здравно осигурен и без да е внесъл дължимите здравни осигуровки.

Като за начало ние от Счетоводна къща ”Крестън БулМар – Кюстендил” бихме желали да споменем, че откакто се е родил или станал български гражданин, човек дължи здравни осигуровки. За децата, учениците, студентите, пенсионерите и държавните служители държавата има грижата да покрива това тяхно задължение.

Законът е гарантирал и на всички, които работят на трудов договор, че без значение дали техният работодател плаща, или не плаща здравните им осигуровки, те да бъдат здравно осигурени.

Как стои въпросът със самоосигуряващите се лица и безработните обаче?

Самоосигуряващите се лица доскоро трябваше да пускат декларация към Националната агенция по приходите (НАП) за дължимите им здравни осигуровки, само ако ги платят.

Последните години това се промени. Нужно е да подаваш декларация за дължимите си осигуровки без значение от възможностите ти да ги плащаш.

Това доведе и до възможността да бъдеш здравно осигурен без да си плащаш. Всяко лице може да направи справка в Националната агенция по приходите за здравноосигурителния си статус. Там, ако лицето има месеци, в които е било безработно или не е подало месечните си декларации за дължимите осигуровки, ще види в полето „МЕСЕЦИ БЕЗ ДАННИ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ” изброени съответните месеци. Т.е. ако вие заявите пред НАП със съответния документ какъв е размерът на задължението ви за този месец, той ще отпадне от тази справка.

Важно е да отбележим, че три месеца БЕЗ ДАННИ ЗА ДЪЛЖИМИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ водят до прекъсване на здравноосигурителните права. Ако обаче подадете информация за дължимите суми, здравните ви права ще бъдат възстановени, като отново наблягаме на факта, че не е нужно да се извършва плащане в този момент. То може да се направи когато имате възможност или когато държавата реши принудително да събере вземанията си.

Както обикновено, безработните лица, които не получават обезщетение за безработица, са най-ощетените. Ако в справката им от НАП има посочени МЕСЕЦИ БЕЗ ДАННИ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ и заради тях са с прекъснати здравни права, те първо трябва да подадат Декларация образец 7 (ако не е подадена преди това), за да се посочи размера на дължимото от тях задължение и след това да заплатят това задължение. Единствено и само тогава здравните им права ще бъдат възстановени.

Ние от Счетоводна къща ” Крестън БулМар – Кюстендил ” можем да ви помогнем да попълните и подадете съответните документи, за да възстановите здравните си права!

 

КОМЕНТАРИ

Бойчо18:02 - 22.02.2015
Няма проблем
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK