Фондът за лечение на деца – в историята, функциите му поема здравната каса

Снимка: ЦФЛД

От 31 март следващата година Фондът за лечение на деца ще спре да съществува. Функциите му ще бъдат иззети от НЗОК, решиха депутатите окончателно.

Докато това се случи, процедурите по заявленията за заплащане за медицински и други дейности ще се разглеждат както досега - от Центъра, а процедурите по заявления за лечение в чужбина - от Министерството на здравеопазването.

Неприключилите до 31 март 2019 г. процедури ще бъдат довършени по новия ред от НЗОК. Ресорният министър Кирил Ананиев защити промяната, въпреки че от опозицията се противопоставиха на закриването на фонда с мотива, че НЗОК няма опит в тези дейности.

Според Ананиев обаче Касата има много по-голям опит за трансплантациите, отколкото Фондът за лечение на деца в чужбина и не е проблем, че той ще бъде закрит.

"Искам да уверя, че с това не се отменят съществуващи права на нашите деца като пациенти за лечение в чужбина. Беше казано, че ние преследваме преструктурирането с цел уеднаквяване процедурите по финансирането и структурирането на тази дейност чрез осигуряване на една контактна точка – НЗОК, която ще издава единствено формуляр S2. Много важен въпрос е, че предтрансплатанционната и следтрансплантационната дейност се финансира от НЗОК. Тоест, ние изваждаме един елемент. А по-тежките моменти са може би след трансплантациите, когато трябва да се грижим за тези деца", заяви Ананиев.

Здравният министър посочи, че НЗОК има много по-голям капацитет в тази област.

"За миналата година те са направи разходи за трансплантации и на малки, и на големи за 80 млн. лв., докато Фондът за лечение на деца в чужбина – само 12 млн. лв. Кой има по-голям опит от двете институции?", риторично попита той, цитиран от "Фокус".

Ананиев коментира и че по този начин ще има много по-голяма прозрачност.

"Защото НЗОК взима решенията по определени медицински показатели. Тя спазва европейски директиви и правила, които се прилагат в цяла Европа за лечение на чужди граждани. Така че няма нито едно оплакване от тези трансплантации, които е финансирала НЗОК. Фондът за лечение на деца не прави политика, политиката се прави от медицинските специалисти –така че решението отново ще се взима от тях. Парите ще се взимат от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК, което гарантира, че тези пари няма да отидат за нищо друго освен за трансплантации на българските деца", заяви министърът.

По думите на Ананиев в НЗОК ще се създаде специален отдел в дирекцията за европейски въпроси. "И използваме капацитета, който в момента го има във Фонда за лечение на деца", заяви той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK