Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

Снимка: БГНЕС

Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ

“Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.”

Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ пред вестник “Сега” по повод решението на държавния секретар Майк Помпео съдия Андон Миталов и семейството му да не могат да влизат в Америка, тъй като магистратът е замесен в сериозна корупция.

От “Сега” са попитали какви точно са корупционните действия на Миталов и кога са извършени. А също и от кого е дошъл сигналът срещу него. Държавният департамент беше попитан и дали ще има и други обявени от Помпео имена по случая “Миталов”, както и дали ще има обявени по други случаи.

В отговорите на Държавния департамент няма конкретни отговори на тези въпроси. Казва се, че законът, по който е санкциониран Миталов, “не дава конкретна дефиниция на “сериозна корупция”, по принцип ние разглеждаме характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ”. Външното министерство на Америка обяснява още, че “най-общо казано, корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни”.

В отговора се допълва, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и най-близките му роднини. “Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални”, гласи отговора до “Сега”. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK