Коронавирус: Има ли достатъчно маски за лице в Китай?

Снимка: GETTY IMAGES

Китай произвежда всеки ден около 600 000 от тези висококачествени маски

Докато коронавирусът се разпространява из Китай, властите там апелират други държави да помогнат за доставките на защитни маски за лице.

И така, от колко маски се нуждае Китай и къде се произвеждат?

Това, от което Китай спешно се нуждае в момента, са медицински маски, защитни костюми и защитни очила: Говорител на външното министерство на Хуа Чунинг.

Колко маски се нуждае от Китай?

Въпреки че експертите са скептично настроени към тяхната ефективност, маските за лице са широко използвани както сред общото население, така и сред медицинския персонал.

Не можем да знаем окончателно число, тъй като вирусът се разпространява в Китай, но за да дадем представа за мащаба на търсенето, нека започнем с разглеждане на ситуацията в провинция Хубей, епицентърът на огнището.

Само медицинският персонал е приблизително 500 000 в цялата провинция.

Медицинският съвет в Китай е редовно да сменяте маските за лице четири пъти на ден, което ще изисква два милиона маски всеки ден.

Това е процедурата, която се спазва в една от основните болници в Ухан, най-големият град в провинция Хубей.

Нямаме разбивка за броя на медицинския персонал в други значително засегнати провинции, но би било разумно да приемем подобен модел на използване, тъй като коронавирусните инфекции се разпространяват.

Тогава съществува широкото използване на маски за лице сред обикновеното население, независимо дали те са били инструктирани или не от властите.

  • Повече от половин милион служители, работещи в градския транспорт в Китай използват маски.
  • Има съобщения, че някои магазини, фирми и други обществени помещения са казали на хората да използват маски, ако искат да влязат.

Важно е също да се каже, че в културно отношение хората в Китай обичайно носят маски за лице, като обща защита, така и ако чувстват, че се разболяват.

Въпреки че не можем да знаем общия брой на необходимите маски, ясно е, че вече има огромно търсене, което ще се увеличи само в Китай, особено когато хората се насочат към работа в средата на февруари след Нова година.

Колко произвежда Китай?

При нормални обстоятелства Китай произвежда около двадесет милиона маски всеки ден. Това се изчислява на около половината от всички маски, направени в световен мащаб.

Понастоящем обаче китайското производство е намалено на около 10 милиона, както заради Нова година, така и заради влиянието на самия вирус.

Това очевидно не е достатъчно, за да се отговори дори на настоящото търсене в Китай.

В допълнение, маските с по-високо качество са най-ефективни и най-необходими.

Един тип, известен като респиратор N95, е предназначен да филтрира най-малко 95% от въздуха частици и е по-ефективен от обикновена хирургическа или медицинска маска, която също трябва да се сменя по-често.

В момента Китай произвежда всеки ден около 600 000 от тези висококачествени маски, сочат данни на Министерството на индустрията.

Една провинция, Zhejiang, съобщи на 27 януари, че се нуждаят от милион от тези маски всеки ден, а други провинции заявиха, че те просто могат да задоволят търсенето на тези висококачествени маски.

В допълнение, болниците нямат големи запаси от тези маски - в повечето случаи са достатъчни само за две седмици.

В Китай има съобщения за недостиг и растящи цени, тъй като хората се втурнаха да купуват маски.

За да дадат представа за това търсене, китайският сайт за онлайн пазаруване Taobao казва, че само за два дни през януари те са продали повече от 80 милиона маски.

Може ли Китай да получи маски от чужбина?

Китай купи 220 милиона маски за лице между 24 януари и 2 февруари, като Южна Корея е една от страните, които ги доставят.

От началото на февруари властите също премахват тарифите и митата върху вносни медицински консумативи.

Американската фирма 3M, която е основен производител на висококачествени маски за лице, казва, че компанията увеличава производството, за да отговори на световното търсене.

Базираната в Обединеното кралство компания Cambridge Mask Company, която прави висококачествени респираторни маски, казва, че е срещнала безпрецедентно търсене и е напълно разпродадена.

Някои страни, като Тайван и Индия, забраниха износа на защитно облекло, като маски за лице.

Тайван заяви, че иска да даде приоритет на защитата на собствените си граждани и обяви система за нормиране за закупуване на маски за лице.

Има съобщения и за недостиг в страни извън Китай заради паника, тъй като нараства опасенията за глобалното разпространение на коронавирус.

Към 4 февруари в САЩ имаше само 11 потвърдени случая, но някои търговци на дребно вече имаха недостиг, въпреки настоящите указания на американските власти, които казват, че „не препоръчват използването на маски за лице“./ Текст от екипа на BBC News

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK