Здравните институции в Кюстендил с апел: Спазвайте мерките, носете маски!

Снимки: Infomreja.bg

Зам.-здравният министър Слави Пачалов: Нарастването на броя на заболелите е притеснително

Мерките, които взехме вчера, не са от най-тежките, а напротив. Не са мерки, които могат да доведат до някаква социално-икономическа криза на територията на община Кюстендил. Целта ни е до 21 февруари да наблюдаваме един спад в заболеваемостта. Апелът ни е към всички граждани. Моля ви, спазвайте тези мерки, защото благодарение на вашата дисциплина и отговорност ние ще можем заедно да постигнем този успех – намаляване на заразените с коронавирус и да преминем поне в жълтата зона. Знаете, че според анализите на НОЩ чакаме и трета вълна на COVID - 19. Това обяви областният управител и председател на областния кризисен щаб, Виктор Янев.

Директорът на кюстендилската болница – д-р Александър Величков, коментира от своя страна, че навсякъде има покачване в броя на заболелите, но в Кюстендил той е стремглаво нагоре.  „Това доведе и до увеличение на броя на настанените за болнично лечение, една част от които са в много тежко състояние. Доколко са ефективни взетите мерки – това ще покажат резултатите следващите 2 седмици. Истината е, че маските наистина не предпазват на 100% , но въпреки това те са разпространени в целия свят. Маските са една бариера за т.нар. аерозолен поток, който се отделя от устата на човек при говор. Протичането на болестта до голяма степен е свързано с вирусния товар. Дори и да се зарази човек с маска, вероятността да протече заболяването тежко е по-малка“, категоричен беше д-р Величков.

Председателят на общопрактикуващите лекари д-р Румен Алексов също изрази надежда, че с новите мерки ще се стигне до намаляване броя на заразените. „Съзнаваме, че в известна част от населението ще има недоволство от носенето на маски. Нашата единствена цел обаче е да запазим здравето на хората“, обясни и д-р Алексов.

В срещата със здравните институции участие взе и зам.-здравният министър Слави Пачалов. По негови думи нарастването на броя на заболелите е притеснително и неслучайно здравният министър посети Кюстендил. „Държавата се опитва да подпомогне всички области и всички лечебни заведения, които имат нужда от помощ. Най-добрата помощ е на самите граждани, ако малка част ползват предпазни средства, то голяма част от хората ще страдат. Идването ми тук е да видим с какво още можем да бъдем полезни на болниците в региона. По отношение на мерките имаме проблем с изпълняването им“, заяви след срещата зам.-министър Пачалов.

От своя страна директорът на РЗИ – Кюстендил, д-р Здравко Величков обясни, че в момента ваксинацията в област Кюстендил върви с пълен ход, от другата седмица ще се премине към ваксиниране на учителските колективи. Към този момент ваксинираните с първата ваксина са 887 лица, втора доза от ваксината са получили 286 души. „Вчера получихме още 60 флакона, а утре очакваме още 50 флакона. Засега има проблем с ваксинирането на два социални домове, където се установи наличие на коронавирус. Така че в този случай ще изчакаме да отмине карантинният период и ще ваксинираме и тях“, заяви д-р Величков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK