Здравният министър се зарича: Няма да има прошка за абсолютно никого

Източник: БГНЕС

Проблем с болничните легла в София няма, увери той

От снощи на територията на София проблем с болничните легла няма. В това увери в сутрешния блок на Би Ти Ви здравният министър проф. Костадин Ангелов.Той не може да възприеме факта, че в положение, в което има заповед на здравния министър за спиране на плановите операции, в същото време болниците да нямат възможност да разкрият допълнителни легла.

Няма да има прошка за абсолютно никого. След като има свободни легла, няма планови пациенти и операции, трябва да се разкриват максимален брой легла, категоричен беше проф. Ангелов.

Не може болниците да обясняват, че щом няма планова дейност, да не разкриват легла за коронавируса. Не може в една болница, когато няма планова дейност, да няма желаещи да се включат в лечението на пациенти, заразени с коронавирус, недоумява здравният министър.

Проф. Ангелов изтъкна, че страхът не може да ни води във взимането на решения. "В големите лечебни заведения да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на COVID, остава неразбираемо за мен. Трябва да се вкара законова промяна, че щом като са полагали Хипократова клетва, трябва да я изпълняват. Не може някои да се счита за галеник и да каже, че няма да влезе в лечебното заведение. Ако толкова нямаме лекари, аз ще вляза в парламента да призова българските депутати, да си съблекат костюмите и да влезем да лекуваме заразените пациенти", изтъкна той.

Той почерта, че ако сегашните мерки се спазват от всички, нещата ще си дойдат на мястото. "Нали уж единството прави силата, къде е тази сила в момента? Не може в една дискотека да се пуши наргиле, да се заобикалят правилата и да се казва, че няма коронавирус", ядоса се министърът.

Здравният министър даде да се разбере, че има контрол върху здравната система и увери, че щом се завърне на работа в понеделник, ще извърши проверки във всички лечебни заведения в София. Щом има болница за активно лечение и има заповед на здравния министър за 10% от лечебното заведение за Ковид, това трябва да бъде факт, настоя Ангелов.

Не е време да празнуваме и да ходим по молове, ресторанти, по почивки. Натискът върху системата е огромен, но ако вълната е огромна и се увеличава като снежна топка слизаща от планината, няма да можем да я овладеем, предупреди здравният министър.

Проф. Ангелов посочи, че който нарушава правилата на здравния министър, значи не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има неразбрал директор, който си прави свои правила, ядоса се той.

Проверка на Четвърта градска болница в София ще бъде направена и тя ще докаже, че няма никакви нарушения. Правилата са еднакви за всички и те ще се спазват. Не може някой да чака в линейката, а трябва да му се правят изследвания, снимка, преценява се състоянието му и ако е за болница, ще бъде настанен, обясни здравният министър.

Екипите на Спешна помощ са осигурени, увери Ангелов и отчете, че само за вчерашния ден са извършени 414 повиквания, а от снощи над 200. Ситуацията е напрегната, имаме нужда от още линейки, призна здравният министър.

Той не може да приеме, че по телефона трябва да бъде лекуван пациент и да му се дава терапия.

По отношение на бързите тестове започва организация за отпускане на средства в Центровете за спешна медицинска помощ. Националният център за заразни и паразитни болести ни дават информация, че бързите тестове не могат да бъдат алтернатива на ПСР тестовете.

Проф. Костадин Ангелов увери, че състоянието на премиера Бойко Борисов е добро, доколкото чува от това, което говорят по телефона и от това, че здравният министър не е лекуващ лекар на министър-председателя. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK