Европейската комисия одобри нов договор с Novavax за потенциална ваксина срещу COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

Съгласно този договор държавите членки ще могат да закупят до 100 милиона дози

Днес Европейската комисия одобри седмото си предварително споразумение за закупуване с фармацевтично дружество, за да осигури достъп до потенциална ваксина срещу COVID-19 през четвъртото тримесечие на 2021 г. и през 2022 г.

Съгласно този договор държавите членки ще могат да закупят до 100 милиона дози от ваксината на Novavax, с възможност за още 100 милиона допълнителни дози през 2021, 2022 и 2023 година, след като ЕМА ги прегледа и одобри като безопасни и ефективни. Държавите членки ще могат също така да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Днешният договор допълва вече широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ договорите с AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVacModerna и приключените проучвателни разговори с Valneva. Той представлява поредната важна стъпка към осигуряването на добра подготвеност на Европа за справяне с пандемията от COVID-19.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Тъй като в Европа и по света се разпространяват нови варианти на коронавируса, този нов договор с дружество, което вече успешно провежда изпитвания на своята ваксина срещу тези варианти, е допълнителна мярка за защита на населението ни. По този начин допълнително се увеличава широкият ни портфейл от ваксини, което е от полза за европейците и за партньорите ни по целия свят.“

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: „Ваксинирането в ЕС напредва и наближаваме нашата цел от 70 % напълно ваксинирани граждани до края на лятото. Новото ни споразумение с Novavax разширява портфейла ни от ваксини и добавя още една протеин-базирана ваксина, платформа, която изглежда обещаваща в клиничните изпитвания. Ще продължим да работим неуморно, за да продължават нашите ваксини да достигат до гражданите на Европа и по целия свят.“

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение за сериозни инфекциозни болести. Тяхната ваксина срещу COVID-19 вече е в процес на текущ преглед от страна на ЕМА с оглед на потенциално разрешение за търговия.

Комисията взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, на използваната технология, на опита на дружеството в разработване на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Контекст

Европейската комисия представи на 17 юни европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефективни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото за закупуване на определен брой ваксини в даден срок Комисията ще финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за закупуване.

С оглед на настоящите и новите варианти на SARS-CoV-2, които избягват имунния отговор, Комисията и държавите членки водят преговори за нови споразумения с дружества, които вече участват в портфейла на ЕС с ваксини, като това ще позволи бързо закупуване на адаптирани ваксини в достатъчни количества за засилване и удължаване на имунитета.

За да закупят новите ваксини, държавите членки могат да използват пакета REACT-EU, една от най-мащабните програми в рамките на новия инструмент Next Generation EU, с която се продължават и разширяват мерките за реакция при кризи и за преодоляване на последиците от кризата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK