Ценно дарение получи благоевградската болница, откриват ново корона отделение

Снимка: Infomreja.bg

Инициативата за дарението е на ПП ГЕРБ в града

Швейцарската фондация „Естер де Помери“ дари на МБАЛ-Благоевград оборудване, част от което ще бъде в помощ на Ковид и УНГ отделенията.

Камион превози до Благоевград легла, помощни столове, апарати за обдишване и други необходими за болницата стоки.

Инициативата е на ПП ГЕРБ в града.

Общинската съветничка Гергана Муртова заяви, че фондацията дарява за втори път оборудване на МБАЛ-Благоевград.

На свои ред шефът на МБАЛ-Благоевград благодари за дарението и оповести, че в болницата ще бъде открито още едно COVID отделение в отделението „Уши, нос, гърло“.

„Леглата ще бъдат от голяма полза за нас, тъй като базата като цяло е остаряла и има нужда от подмяна. И особено сега, в този тежък момент за всички болнични заведения и нуждата от непрекъснато разширяване на легловата база заради растящия брой на хоспитализираните лица, всяка помощ е от изключително голямо значение“. 

Преди по-малко от две години благодарение на общински съветник Гергана Муртова Благоевград, получи първото си дарение от фондация Естер де Помери: 30 легла бяха дарени на СБАЛО „Св. Мина“ и 16 легла за новородени - на Акушеро–гинекологично отделение към МБАЛ – Благоевград. 

Фондация Естер де Помери се председателства от Контеса Естер де Помери, която е родена в Берн, Швейцария. Благородническата титла е връчена на рода Помери от крал Луи XVI през 1775 г. в знак на благодарност за заслуги към короната. От своя страна Естер де Помери през целия си живот използва тази титла като инструмент да помага на нуждаещите се. Тя е посланик на добра воля към Швейцарския червен кръст и член на борда на директорите на редица благотворителни организации. 

През юни 2002 заместник-министърът на здравеопазването г-н Славчо Богоев връчва грамота на контеса Естер де Помери, която към онзи момент е дарила над 5 млн. долара за медицинско оборудване в български болници. Към днешна дата тази сума е още по-значителна, а фондация Естер де Помери е направила близо 150 дарения от медицинско оборудване и консумативи за десетки български градове. Всички тези дарителски актове се координират на местно ниво от Яков Джераси, президент на Фондация „България“ – нейн добър приятел и съмишленик.

Транспортната фирма Wittwer Bulgaria, която пое разходи по превозването на дарението от Швейцария до Благоевград през 2019г се включи и този път с безвъзмездна логистична подкрепа. 

 

 

 
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK