Здравният министър: Не обмислям смяна на директори на болниците, обвинени в безстопанственост

Снимка: Infomreja.bg

На този етап не обмислям смяна на директори на болниците, обвинени в безстопанственост, тъй като не се е доказала вина.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов”. Образувани са и 6 досъдебни производства за безстопанственост за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ-Благоевград, за МБАЛ-Русе, за МБАЛ-Велико Търново, и за МБАЛ – Кърджали, както писа ИНФОМРЕЖА.

По всички тези досъдебни производства главният прокурор с постановление от днес разпореди разследването да се ръководи от СГП.

Днес тези производства се предават на СГП, която ще ръководи разследването. Това е работата на прокуратурата, когато има такива сигнали, тя е длъжна да действа.

Когато докаже съответни резултати, ще се вземат и съответните съдебни решения, каза Ананиев. Подали сме в прокуратурата 8 случая на база на проверки от преди няколко месеца. Тя ги анализира и преценява дали да влязат някъде или не, посочи той.

Ананиев увери, че засега няма болница, която да бъде в състояние на фалит.

По-рано говорителят на прокуратурата съобщи, че всички 7 болници, по които са образувани досъдебните производства, са на ръба на фалита. „Направихме оздравителни планове на всички болници и най-вече на най-тежките болници, които се изпълняват. С всеки месец финансовото им положение се подобрява“, категоричен бе Кирил Ананиев.

Той коментира, че няма притеснение за „Пирогов“.

„Ще влезем следващата седмица в „Пирогов“ с конкретен оздравителен план, който ще подобри в значителна степен финансовото му състояние. Ще оптимизира разходите и структурите вътре в болницата“, допълни Ананиев.

Според Кирил Ананиев причината за финансовото състояние на 7-те болници е, че от 10 години назад „са тръгнали по нанадолнището” и никой не им е обърнал внимание.

„Сега, когато са стигнали в това критично положение, трябва да се оздравяват. За съжаление това ми се падна на мен като чест“, заяви ресорният министър.

Той посочи, че „Пирогов“ има нужда от преструктуриране на отделенията, защото има 4 хирургии, 4 ортопедични отделения. „Ненужни структури, началници, управленски персонал, когато тези структури може да се оптимизират. Това означава по-малко административни разходи и повече разходи за лечение на хората“, уточни Ананиев.

Относно отношенията му с председателя на НЗОК Камен Плочев, той заяви, че може би в един момент Плочев не преценил добре какви трябва да са отношенията му с Ананиев и сбъркал. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK