Стартира ситемата за електронни направления за безплатни PCR тестове

Снимка: Infomreja.bg

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация

Официално стартира системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR-тест. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация в 17 ДКЦ в София.

„От 11 часа днес до момента са издадени над 200 такива направления, над 100 лекари са се възползвали от тази възможност. Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват”, заяви Начева.

„Трябва да признаем, че COVID-пандемията ускори въвеждането на електронни направления. Искам да благодаря на общопрактикуващите лекари, на БЛС и на всички изпълнители на извънболнична медицинска помощ, които оказаха подкрепа”, каза тя.

„Не очаквам от първия момент вичко да заработи. Самите общопрактикуващи лекари трябва да лекуват и своите пациенти. Затова остава и възможнността за хартиено напрвление”, обясни още Начева. И допълни: „Те ще отпаднат, когато всички общопрактивкуващи лекари пожелаят да издават само електронни направления. Това е нещо, което тепърва ще обсъждаме с БЛС”.

„Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безплатен тест”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK