Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината.

За това призна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) в здравното министерство, цитиран от News.bg.

Още когато започна епидемията от коронавируса, казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Все още здравната система разполага с капацитет, с легла на национално ниво, но ако се задълбочим и разгледаме нещата по области, започваме да чувстваме затруднения, предупреди проф. Ангелов.

Затрудненията се дължат на това, че хората са разумни хора, но не спазват мерките такива, каквито са. Нашите мерки са достатъчни мерки и приемливи за всички и най-важната е носенето на маски на закрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция и дисциплина, повтори здравният министър.

Той посочи, че с нарушаването на мерките, ще бъде завишен контролът по тяхното спазване - ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора, както и на обществени места, където да се спазват мерките.

Всички следим със загриженост и наблюдаваме какво се случва по социалните мрежи с младите хора. Контролът ще бъде засилен, даде да се разбере Костадин Ангелов.

25 са медицинските служители с положителни тестове от последното денонощие. 7 307 са готовите места, които да бъдат открити за пациенти, които са с леки симптоми. 19% е заетостта на леглата за пациенти с положителен коронавирус и за болнично лешение и 6% заетост на легата за пациенти, с нужда за интензивно лечение.

На национално ниво до момента 1 440 положителни случая на медицински служители в системата на здравеопазването. Към 14 октомври 394 са активните случаи на медици. Само 7 от тях са в интезивни отделения. Излекуваните медици са 1030, а починалите по последни данни са 16 лекари.

Хората да избягват пътувания в областите на Благоевград и Търговище. В двете области има 120 заразени души на 100 000 и излишното пътуване до там би довело до разпространяване на коронавируса и в другите области, предупреди проф. Костадин Ангелов.

Държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че България се нарежда на 22-ро място в Европейския съюз по заболеваемост от коронавирус и на 5-о място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 8-о място в ЕС, а на Балканите на 5-о място.

Наблюдава се подмладяване на възрастта на заболелите, предупреди Кунчев. Северозападна България, Югоизточна и Северна България са по-предпазени от коронавируса, посочи здравният инспектор, който представи презентанция на заболелите от COVID-19 пациенти.

Радостно е, че с ръста на заболелите не сме на първо място по заболеваемост в Европа, доволен е Кунчев.

Има постепенно нарастване на тестовете, като средната стойност от 400 на 100 000 вече е премината. Тестовете вече се правят на по-таргетирана база от хора.