Здравко Милев: За достойна изборна победа

Снимки: Личен архив

Споразумение за свободни и честни избори подписаха кандидатите за кмет на Кюстендил

Кандидатите за кмет и общински съветници в Кюстендил подписаха днес Споразумение за честни и свободни избори. Споразумението е инициирано от независимия кандидат за кмет Здравко Милев. „Честната игра е задължителна в големия европейски бизнес. Честните избори са задължителен фундамент на свободата и демокрацията. Първата наша задача в кампанията за Кюстендил е гарантиране на правото на гражданите на общината свободно да изразят своя избор.“, каза Милев. Той благодари на опонентите си за приетата покана и готовността им да работят за гарантиране на честността на изборния процес.

Кандидатът за кмет Петър Паунов обърна внимание, че подписването на такива споразумения е практика в общината. Той напомни, че през 2011 по инициатива на сдружение „ДНЕС“ е подписано подобно споразумение.

„Току-що подписах Споразумение за честни и свободни избори. И изразих мнение, че това Споразумение трябваше да се подпише в началото на кампанията, а не в края. Но по-добре късно, отколкото никога“, написа във фейсбук профила си Огнян Атанасов, кандидат за общински съветник от „Партия на зелените“.

„Ние от Демократична България винаги сме се борили за провеждане на честни и прозрачни избори и подобряване на изборната система, за гарантиране на правата на всички избиратели“, написа Емил Мачиков, главен секретар на Демократична България, в имейл в отговор на поканата за подписване на Споразумението. „Подкрепяме предложените текстове“ е записано още в електронното писмо.

Споразумението е подписано и от заместник председателя на наблюдателката организация ГИСДИ, Рашо Тарльовски. Той поздрави кандидатите за благородството им и достойното им поведение в кампанията до тук. Изрази увереност, че всички заедно ще гарантират законността и честността в изборния ден и неподмяната на реалния вот на избирателите. ГИСДИ изпраща свои наблюдатели в рисковите секционни избирателни комисии както и в ОИК, и ИП към ОИК.

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА

ЧЕСТНИ И СВОБОДНИ ИЗБОРИ

Свободното право на глас и изразяване волята на избирателите е фундаментално и неотменимо политическо право на българските граждани.  Без неговото отстояване и реално ползване демокрацията не би била пълноценна. Изборите в Република България се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право. Гласуването е тайно, на всеки гражданин на Общината с право на глас трябва да се осигури свободата сам да направи своя избор и спокойно да осъществи своето право да изрази политическата си воля като избирател и гражданин.

Водени от горните законодателни презумпции и съзнаващи, че осигуряването на условия за честни избори и свободно волеизявление на гражданите на Община Кюстендил, ние, КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ на Община Кюстендил, ВОДАЧИТЕ НА ЛИСТИ за общински съветници, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ИЗБОРНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, на общинската и областна управа, на регионалните подразделения на МВР, представителите на ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, НАБЛЮДАВАЩИ изборния процес, с настоящето

ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ СВОЯТА ВОЛЯ И ГОТОВНОСТ И РЕШИМОСТ:

  • Да осигурим условия за провеждане на законни и демократични, честни и свободни избори за общински съветници и кмет в Община Кюстендил, както и за кметове на селата, на 27 октомври 2019;
  • Да гарантираме свободното право на глас и спокойно волеизявление на гражданите на Общината в изборния ден;
  • Да противодействаме активно и ефективно за предотвратяване на всякакви опити за купуване и продаване на гласове, за рекетиране и сплашване на отделни избиратели или на групи избиратели;
  • Да възпрепятстваме всякакви опити за манипулиране на реалните изборни резултати и изкривяване процентите на реалния граждански вот;
  • Да съдействаме на полицията и прокуратурата, на изборната администрация и областния управител, на правораздавателните органи като цяло за установяване и доказване на нарушения на закона в деня за размисъл, в изборния ден, в процеса на преброяване на изборните резултати, при пакетирането и съхраняването на изборната документация съгласно указанията на ЦИК, при представянето в ОИК на изрядни Протоколи с изборните резултати от СИК и ПСИК.
  • Да създаваме условия за ефективната и енергична работа на застъпниците, представителите, наблюдателите в изборния процес, в СИК и ПСИК, в ОИК и ИП към ОИК – преди, по време и след изборния ден на 27 октомври 2019.

Заявяваме желанието и волята си да водим честна предизборна кампания, основаваща се на уважение и зачитане на гражданските, политическите, човешките права на нашите избиратели, на своите опоненти, както и на самите нас.

Вярваме, че чрез поемане и изпълнение на реални ангажименти по отношение на законността и демократичността, честността и свободността на изборния процес, ни ще можем да градим доверие между нас и нашите избиратели. Диалогът, толерантността и честността са мостове към просперитета на нашата Община, на всички селища в Общиното, на всички квартали в Града, както и към благоденствието на кюстендилските граждани като цяло.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK