Здравко Милев: Училището в „Махалата“ впечатли

Снимки: Личен архив

„Изток“ е част от Кюстендил и трябва да го благоустрояваме както другите квартали

Поздравления г-н Милев! Престрашихте се да се разходите в кв. „Изток“.

И там хора живеят. И те са българи, и те са кюстендилци. Уреждат си живота, както могат и както го разбират.

Това в последните 3 предизборни кметски кампании никой не го е правил.

Да, така е било, тук кампании не са правили. Само са изпращали своите брокери. Така не може. Стига толкова!

Какво видяхте в „Изток“?

Срещнах различни хора. Едни бягаха от мен като дявол от тамян. Така се бяха уплашили, че може нещо без да искат да сгрешат и след изборите бой да ядат. Други ме предупредиха, че всичко вече е купено, както е било в предишните три мандата. Но имаше и такива, които ме посрещнаха с радост и надежда за по-добро.

Миришеше от лошата канализация и несъбрания боклук. Улиците са разбити. Къщи има в коритото на реката. Незаконни, нестабилни. Едно наводнение и ще ги залее. На божието благоволение са оставени хората, живеещи в тях.  Принудени са да нарушават законите, за да спасяват животите си. Това трябва да спре!

„Изток“ е част от Кюстендил и следва да се развива също както и другите квартали. Ако ще се благоустроява града, това значи да се благоустроява и „Махалата“. Ако ще се създават условия за по-добро качество и стандарт на живот на хората в Кюстендил и селата, това задължително се отнася и за жителите на „Изток“. Не може да твърдиш, че общината грее, развива се, цъфти, а да оставиш едно немалко парче от нея да затъва в мизерия. Провеждането на подобни политики си е чиста дискриминация и лицемерие.

Защо лицемерие?

Най-малкото, защото непрекъснато се вдигат лозунги за толерантност и интеграция, междуетническо разбирателство, съвместно съжителство на различните, работа за развитие на общините и в същото време „Махалите“ навсякъде в България са оставени в мизерно състояние. Човек да си помисли, че това е напълно съзнателна и целенасочена политика за отглеждане на верен, страхлив и продажен електорат.

Същевременно в цяла България и в Кюстендил също се изпълняват европроекти за интегриране на малцинствените групи. Европейците ни дават доста пари, за да работим уж за интегрирането на малцинствата, всъщност, за да държим рисковите групи под контрол тук, да не ходят при тях да им създават проблеми. Какво се прави от управляващите у нас и в Кюстендил по тези проекти? Отчита се дейност на хартия без реални практически резултати и парите изтичат по бюрократичните общински трасета. Много често под шапката на такива проекти в училищата влизат инфлуенсъри, които вместо да учат децата на толерантност към различните, методично им изграждат положителни образи и нагласи към досегашния кмет. Сметката е била тези ученици като навършат пълнолетие да и отиват да гласуват за досегашната власт.

Какво казвате: че през малцинствата се управляват мнозинствата?

Може и така да се каже.

Няма ли нещо по-оптимистично? В кампания се говори за светлото бъдеще, все пак.

Първо, да Ви кажа, че в кампания се работи. Кампанията е позитивна и оптимистична, ако в нея има реално свършена работа за доброто на общината. И обратното – негативна е, ако се използва само за разпръскване на обещания или гузни оправдания.

Второ, видях нещо много истинско, красиво и с бъдеще тук, в кв. „Изток“. Училището, едно чудесно училище с  400 деца. Дарихме книги на училищната библиотека в 4 ОУ „Иван Вазов“. Видях, че учителите тук си обичат учениците, правят каквото им е възможно, за да ги задържат в училище. Защото, знаете, голям проблем е отпадането на ученици от училищната система. Длъжни сме всички да работим за това децата да учат, да се образоват, да се интегрират към обществото чрез училището. Лично поздравявам родителите, които пращат децата си чисти и подготвени на училище, възпитават ги, учат ги на труд, на култура колкото могат. Точно тези хора нямат нужда от някакви си европейски проекти, които да ги интегрират. Те са си интегрирани. Само търсят начини да се измъкнат от градоустройствените батаци в „Махалата“ и тук е ролята на новия кмет да намери конкретните решения.

Кметът също има лостове и механизми, чрез които да задържи децата в училище. Въпросът е, че на досегашната кюстендилска управа й е бил нужен ниско образован и много беден електорат, който лесно да се продава за 30-50-70 лв. по време на избори и така да се печелят поредни четири години за деградиране на Кюстендил и лично кметско забогатяване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK