Здравко Милев: Паунов е кметът, но градът и общината са на кюстендилци

Снимки: Личен архив

Писмо за инвестиционно намерение, вместо жалба за касиране на кметските избори

Днес международната инвестиционна компания ROBUL внесе чрез Здравко Милев писмо за инвестиционни намерения при Областния управител на Област Кюстендил. Фирмата е сертифициран международен инвеститор Клас „А“. Възнамерява да инвестира над 20 млн. лева в изграждане на плодово преработвателно предприятие в област Кюстендил.

В писмото Милев припомня, че по време на втория кметски мандат на Паунов е организирал среща между местната общинска власт в лицето на кмета и инвеститори от Лондон с реален проект за инвестиция в довършване на язовир „Кюстендил“. Проектът и до днес не е осъществен поради предложени недобри условия за партньорство от страна на Общината.

В телефонен разговор днес попитахме г-н Милев, защо внася при Областния управител, а не при Кмета на Общината.

„Имам горчив опит с неосъществени предишни инвестиционни проекти, които представих на Кмета по време на втория му мандат. За мен е очевидно, че общинската управа не желае да разработва проекти с партньори, които са над нивото й. Запазил съм добрите си бизнесконтакти с инвеститори, които вече съм водил в Кюстендил и при добри инвестиционни условия от страна на държавата ни, бих могъл отново да ги поканя.

Този мой горчив опит е първата причина да внеса писмото за инвестиционни намерения на ROBUL при Областния управител. Той тук е представител на държавната власт.

Разчитам, че държавата би била по-силно заинтересована и би съдействала по-ефективно за реализиране на индустриална инвестиция от голям мащаб в българския рай Кюстендил, осигуряваща не само достойна и доходна работа за хората, но и приходи в държавния и общински бюджет. Паунов е кметът, но общината и градът са на всички нас. И както вече съм казал, наша е отговорността да се грижим за благоденствието на хората в този български рай – Кюстендил“, каза Милев.

Попитахме г-н Милев дали не очаква промени в модела на управление на общината в четвъртия мандат на Кмета Паунов, които биха могли да доведат до повишаване на реалния инвестиционен интерес в общината.

„Не очаквам.“, отговори той. „Няма как да очаквам добро развитие, особено след две от вчерашните послания на Паунов. На пресконференцията си той публично заяви, че ще работи с само с общинските съветници от ГЕРБ. Следователно аз и всички като мен, които не сме общински съветници от неговата партия, сме принудени да намерим други варианти да работим за града, общината, областта си. И ето, моят вариант е да предложа партньорство на Областния управител, който тук представлява държавната власт.

Второ, вчера Кметът формулира следната цел на своето управление: „Единственото, което трябва да преодолеем е ръстът на доходите“. Не! Преодоляването на ръста на доходите води до повече и все повече заробваща бедност на кюстендилци. Щом като такава е основната цел на местните управленци, то логично е, че внасям този и всеки следващ инвестиционен проект в държавната власт в лицето на Областния управител. Правя го с вярата, че държавата ще се погрижи за това да създаде условия за забогатяване и благоденствие на гражданите й.“, каза Здравко Милев.

„ROBUL има бизнесплан за изграждане и пускане в експлоатация на плодово-преработвателно предприятие тук.  Размерът на очакваната инвестиция е над 20 млн. лв. Подобно предприятие значително би оптимизирало процеса на производство и дистрибуция на плодово-зеленчукова продукция в областта. Би позволило достигане по-добри пазарни цени на земеделската продукция.

Както е известно земеделието е основен поминък на хората, живеещи в областта, но за съжаление, цената на продукцията сега е критично ниска – поради неефективно управление на производствения и дистрибуционен процес, както и поради други известни фактори“, е записано в писмото за инвестиционни намерения. 

Както ИНФОМРЕЖА вече съобщи, генералният директор на ROBUL лично посети Кюстендил по покана на г-н Здравко Милев на 15 октомври 2019. След обстоен и системен бизнес анализ и допълнителни консултации ROBUL потвърждават инвестиционните си намерения.

Изтъкват като конкурентни предимства природните и климатични дадености на региона, които несъмнено благоприятстват дълъг сезон за екологично плодово и зеленчуково производство, традициите в плодово-зеленчуковото производство при нас, подготовката на човешките ресурси и нивото на заплащане за труда в региона.

Изразяват тревога, че институционалната и законова рамка са в състояние да гарантират дългосрочност и възвръщаемост на вложената инвестиция и представляват потенциални рискове пред развитието на бизнес от голяма мащаб в Община Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK