Здравко Милев: Кой кой е в Кюстендил?

Снимка: Личен архив

И аз съм на терен – кюстендилец, банкер с международен опит, Здравко за здраве на Кюстендил, както вече тук хората говорят

Г-н Милев, какво става в Кюстендил? Беше тихо, спокойно, а в последната седмица и в София за Кюстендил се говори.

Говори се, вярно е. И аз много често пътувам до София и подочувам едно друго. Честно казано, радвам се, че за кюстендилските избори се разчу най-после след 12 години предизборно мълчание.

„Стандарт“ отдавна предупреди, че когато висши европейски банкери влизат в местна предизборна битка, нещата стават сериозни, но досега май не ни вярваха.

В днешната криза на доверие към медии, към управляващи, нормално е да не ви повярват. Виждате всеки се съмнява във всичко, особено преди избори. Но рано или късно нещата си идват на мястото, разбираме кой кум, кой сват, кой на бръснаря брат.

Кой кой е в Кюстендил?

На въпроса кой кой е в България днес най-трудно се отговаря. На кюстендилски терен се вижда бивш кмет в четвърта предизборна кампания. Чу се и пресконференцията на кандидат за кмет с опит вече в няколко местни кампании, който очевидно има смелостта и фактите да говори публично за състоянието на общинската хазна и администрация. От плакати се усмихва и млада кандидатка. И аз съм на терен – кюстендилец, банкер с международен опит, Здравко за здраве на Кюстендил, както вече тук хората говорят.

Как изглежда кюстендилската общинска хазна? В кампания е нормално едни кандидати да убеждават, че парите са си на мястото, други да твърдят точно обратното.

Прави сте да питате за общинската хазна. И кюстендилци най-често за хазната питат – пълна ли е, празна ли е. Очевидно нещата с управлението на хазната не са съвсем чисти и прозрачни, щом толкова много се говори за тях. Това, което аз видях от публичните документи е много висок консолидиран общински дълг. Общината има облигационен заем, изтеглен като целеви и по-късно трансформиран в инвестиционен. За хората, разбиращи от финанси и кредитиране подобна трансформация дава много допълнителна информация за модела на общинския финансов мениджмънт.

Какво означава? Кажете?

Какво да кажа? Елате в Кюстендил и сами ще видите състоянието на медикобалнеологичен център „Св. Иван Рилски“, за чието изграждане и пускане в ефективна за общината експлоатация е изтеглен този облигационен кредит преди години. Следва трансформиране на кредита в инвестиционен, което си е най-малкото неморално спрямо кюстендилци, а изглежда и като закононарушение. „Дека са парите?“, както тук се говори. Шушука се, че Прокуратурата вече знае отговора.

Само един облигационен кредит ли има кюстендилската община?

Ако беше само един дълг, то общината би била на първо място по най-ниска задлъжнялост в България. Но, не е само облигационния заем. Пари на общината й трябват и, за да изплаща дълговете си към ФЛАГ. Висят няколко вече взети кредита, има и нови наскоро одобрени от Общински съвет, но все още не получени. Пари трябват и за покриване на неразплатени  задължения на общината към фирми, към бизнес за вече извършени услуги и дейности. Част от тях публични, други не са.

Дали е възможно в един скорошен момент фирми, които са извършвали услуги по изграждане на даден общински проект да си поискат изплащане на сметките? Подобни вероятности също се предвиждат от финансовия мениджмънт, ако той е с цел да служи на общината и хората. Ако управлението на общинските финанси има друга цел, то тогава кмета и неговите финансисти изобщо няма да се интересуват от структурата на консолидирания общински дълг, няма да предвиждат финансови рискове, няма да се трогват от възможността за евентуален запор на сметките на общината

Как ще се справите като кмет?

Казал съм вече. Първото, което всеки нов кмет прави е детайлен финансов, административен, благоустройствен анализ на състоянието на общината, която приема да управлява. От кметския пост се виждат повече неща, включително скритите. Знаете от народните приказки: „стоя на високо, гледам нашироко“. Второто ще е да преразгледам условията по настоящите задължения.  и да преценя какво и как може да бъде предоговорено с оглед намаляване на задълженията. Третото ще е да организирам събиране на всички несъбрани до сега общински вземания – наеми, ренти и др. подобни. Гражданите на община Кюстендил са много дисциплинирани по отношение плащане на задълженията си към държавния и общински бюджет – в общината има висока събираемост на данъците. Благодаря им за това! Въпросът е какво общинската управа прави със събраните данъци и събира ли си дължимите вземания от бизнеса например? Събира ли си вземанията по приватизацията или 12 години само  обвинява предишни кметове за това, че не са си събирали вземанията по приватизация на общински обекти? При настоящата разходна част на общинския бюджет, задължително е всичко дължимо да се събере до стотинка. Четвъртото е разгръщане на инвестиционни проекти. Те имат функция и възможност да понапълнят общинската хазна и едновременно с това да дадат доходна и честна работа на кюстендилци.

Колко време ще Ви трябва, за да изправите общината на крака?

30 години продължава вече насилването на България да кляка и прикляка. Кюстендил е на колене пред кмета и управата си цели 12 години. Време трябва и да се изправи. Няма да стане бързо, няма да стане лесно. Колкото по-заедно сме, толкова по-бързо ще успеем.

Успяхте ли да привлечете кюстендилци около кандидатурата си?

Кюстендилци сами идват при нас. Първи дойдоха доказалите се вече в западна Европа, милеещи за родния край кюстендилци. Заедно с тях и модерно мислещите ни съграждани, борещи се с администрация и управа тук. Разбират, че правим позитивна кампания в името на развитието на общината и идват. Та кой бяга от хубавото?

Препечатано от в-к Стандарт

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK