Състезание по резитба на ябълката в Института по земеделие – Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

По традиция на днешния ден Института по земеделие в Кюстендил организира курс, демонстрация и състезание по резитба на овощни дървесни видове.

Лекцията, засягаща тенденциите в овощарството, същността, техниката и биологията на сортовата резитба при отделните овощни видове, изнесена от проф. д-р Димитър Домозетов – директор на Института по земеделие премина в демонстрация на резитба при посочените видове в различен етап от развитието им.

В състезанието по резитба на ябълката се включиха 7 човека, сред които две дами. Те бяха оценени по шестобалната система. За тримата най-добре справили се бяха осигурени и предметни награди.

„Целта е популяризиране, тъй като много производители имат нужда, а и е хубаво да си сверят часовника. Винаги трябва да знаеш какво правиш. Това, което диктува пазара сега изисква намеса от човека за повишаване качеството и едрината на плода.

Пазарът е насочен към по-едро и по-едро. Всички знаем, че при растенията има генна обособеност и съответно има сортове, които са много едри, но пазара изисква още и още и тук идва човешката намеса в резитбата.“, каза за ИНФОМРЕЖА гл. ас. д-р Симеон Крумов от Институт по земеделие – Кюстендил. 

Проявата уважи с присъствие кметът на Босилеград Владимир Захариев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK