Две училищни състезания за един ден в НПГ "Димитър Талев" - Гоце Делчев

Снимки: НПГ "Димитър Талев"

Вчера се оказа много специален ден за НПГ "Димитър Талев" в Гоце Делчев. В един ден бяха проведени първите кръгове на две училищни състезания в подготовка на възпитаници на професионалната гимназия за национални надпревари.

Учениците от направление „Облекло“ активно се включиха в училищния кръг на националното състезание „Млади таланти в модата“, а единадесетокласници от специалностите „Оперативно счетоводство“ и „Малък и среден бизнес“ - в училищния кръг по счетоводство.

Участници в състезанието по счетоводство бяха 17 единадесетокластници, които на база придобитите в елитното школо знания и умения се бориха за класиране в националния кръг.

То се организира от МОН, дирекция "Професионално образование и обучение", и се провежда в два кръга – училищен и национален. След проверка на работите от училищната комисия на всички състезатели ще бъдат връчени сертификати за участие, а класиралият се на първо място ще има шанса да участва във втория - национален кръг, обясниха водещите състезанието преподаватели от НПГ "Димитър Талев".

Два отбора от гоцеделчевската гимназия от професионално направление „Облекло“ пък в петък, след приключването на училищния кръг, успяха да се класират за националния кръг "Млади таланти в модата“. От общо участващите осем отбора, които пред компетентни жури презентираха своите модели, на първо и второ място бяха класирани моделите на авторите Никола Стоичков и Александра Маркова с ръководител Соня Воденова, както и на Златина Ковачева и Гълабина Жуглева с ръководител Елена Иванова.

Идеите на всички участници бяха изключително разнообразни, а някои от тях и много креативни. Това  състезание се организира за участници от професионалните гимназии и средните училища в Република България, осъществяващи обучение по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло.

Според регламента самото състезание се състои в представяне на идеен проект на тема „България – част от пъстрия свят на Европа“. Представеното облекло трябва да бъде с включени елементи от еко и/или траш модата, вплитащо акценти от европейското културно наследство и подчертаващо уникалността на България.

Състезателните модели, класирани на национален кръг, ще участват в модно ревю в рамките на откриването на Панорамата на професионалното образование в Пловдив през април тази година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK