Представиха книгата „Читалището в Разлог - исторически бележки“

Снимки: Община Разлог

Тази година читалището чества 110 години живот

Представиха книгата „Читалището в Разлог - исторически бележки“.

Това събитие постави началото на тържествените мероприятия, посветени на 110-годишния юбилей на Народно Читалище „15 септември 1903- 1909 г.“.

Книгата бе представена от проф. Албена Георгиева от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, като редактор на книгата, д-р Георги Тренчев – съавтор и Атанас Орозов – член на настоятелсвото и председател на читалището. Екипът, работил върху създаването на книгата разказа за раждането на идеята, творческият процес по подготовка, редактирането и издаването. 

След представянето на книгата беше открита изложба „Архивите говорят...“, в която са събрани и показани снимки, архивни видео записи, документи, костюми и музикални инструменти. Изложбата разказва за голяма част от дейностите, който са се развивали в читалището в миналото и възкресява много събития и хора. Изложбата ще бъде открита за посетители до 12 септември. 

На събитието присъстваха председателя на общинския съвет д-р Мария Копанарова, доц. Георги Гаров, ръководител катедра „Хореография“ и проф. Николай Цветков - преподавател в катедра „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, общественици, жители и гости на града. 

Община Разлог усилено подкрепя дейността на читалището, където повече от век, самодейци се грижат за духа и културата на населението. На 11 септември (сряда) в големия салон на читалището ще се състои юбилеен концерт- спектакъл „110 години читалищно дело в Разлог“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK